USA luure hoiab Gruusial silma peal

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

USA kaitseametniku sõnul suunati sel nädalal osa riigi luurevahendid ümber, et koguda täpsemaid andmeid Gruusias puhkenud konfliktist ja Vene vägede liikumisest Kaukaasias.

 

CNNiga vestelnud anonüümne allikas ei soostunud avaldama, mis tüüpi tehnikat kasutati, kuid ilmselt suunati eelmisel nädalavahetusel ümber Iraagis ja Afganistanis toimuvat jälgivad satelliidid pärast arusaamist, et olukord Gruusias eskaleerub.

Kaitseametniku sõnul ei olnud Bushi administratsioonil konflikti esimestel päevadel oma ülevaadet lahingutest, kuid nüüd ollakse juba palju paremini informeeritud. Ilmselt jätkatakse andmete kogumist veel mõnda aega.

USA viimased luureandmed näitavad allika kinnitusel, et Vene väed hoiavad oma käes praegu mu hulgas Phothi sadamalinna, kuhu maabus mitme päeva eest merejalaväeüksus, samuti olid mõne aja eest sõdurid Goris.

Kaitseametnike sõnul on Venemaa toonud pärast võitluse algust Gruusiasse juurde umbes 5000 lisasõdurit ning kokku on seal vägesid nüüd ligi 15 000. Neist kuni kaks kolmandikku viibisid separatistlikes provintsides juba enne või sisenesid konfliktitsooni vahetult pärast Gruusia operatsiooni algust Lõuna-Osseetias.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles