Grybauskaitė: EL peab olema Ukrainas aktiivne vahendaja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaite.
Leedu president Dalia Grybauskaite. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit peab tegutsema aktiivse vahendajana läbirääkimistes Ukraina presidendi Viktor Janukovõtši ja opositsiooni vahel põhiseadusreformi ja ennetähtaegsete valimiste teemadel, ütles Leedu president Dalia Grybauskaitė laupäeval pärast kohtumist Erfurtis Saksa kantsleri Angela Merkeliga.

«Me olime ühesugusel arvamusel, et Euroopa peab võtma aktiivse rolli vahendajana [Ukraina] võimude ja opositsiooni vahel poliitilise kriisi lahendamiseks riigis,» ütles Grybauskaitė telefoni teel Saksamaalt.

Leedu presidendi sõnul oli olukord Ukrainas üheks keskseks teemaks tema kohtumisel Merkeliga.

Grybauskaitė sõnul peab Euroopa võtma ühtse seisukoha ning Euroopa Komisjonile tuleb anda vahendaja roll.

«Euroopa peab rääkima ühel häälel. Euroopa Komisjon peab olema selline vahendaja. See probleem tuleb lahendada poliitiliste vahenditega, aidates osapooltel mõista, mida nad tahavad, taotledes nii põhiseadusmuudatusi kui ennetähtaegseid valimisi.»

Ukraina opositsioon nõuab president Viktor Janukovõtši tagasiastumist või vähemalt loobumist osadest volitustest ning uue Lääne-meelse valitsuse ametissenimetamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles