Lääne-Eestis päästeti eile merejäält 12 inimest

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalastaja merejääl. Pilt on illustratiivne.
Kalastaja merejääl. Pilt on illustratiivne. Foto: Ants Liigus

Eile tuli Lääne-Eestis piirivalvuritel jäält kaldale aidata 12 lõksu jäänud inimest, lisaks vajasid paljud telefoni teel juhendamist, kuidas maale jõuda.

Kell 11.08 tuli Haapsalu kordonisse mees, kes andis teada Haapsalu Tagalahe jääl abi vajavatest kalameestest. Meeste ATV oli vajunud läbi jää, nad olid märjaks saanud ja nendega ei õnnestunud enam telefonitsi ühendust saada. Binokliga asja uurima hakates nähti, et merejääl oli kaks meest, kes lükkasid ATVd koos kelguga Haapsalu suunas. Kell 11.35 jõudsid piirivalvurid mootorsaanidel abivajajateni ja nad aidati kaldale, arstiabi mehed ei vajanud.

Kell 13.15 sai Kuressaare merevalvekeskus teate mehelt, kes asus Pärnumaal Tahkuranna vallas Reiu ranna lähedal Uulu muuli peal. Tema kirjelduse kohaselt oli jää kaldast eraldunud umbes paarisaja meetri ulatuses ning eemal jääl tiirutavad autod, millega ei saada vaba vee tõttu kaldale, samuti vajavad abi inimesed, kes on jääl jalgsi. Olukorda läksid kontrollima piirivalvurid kahe sõidukiga, haakes mootorsaan ja sõudepaat.

Reiu rannas selgus, et vesi oli jääl umbes 50 meetri laiuse ribana ja mootorsaaniga jääle ei saanud, eemal oli näha hajutatult kalamehi ja umbes 500 meetri kaugusel jääl ka üht sõiduautot. Osa kalamehi tuli kaldale jalgsi läbi põlvesügavuse vee, osa aga vajas abi ning piirivalvurid tõid paadiga kaldale kümme inimest. Eemal, laevatee ligiduses nähti veel umbes paarikümmet sõidukit, millest osa liikus Pärnu suunas. Kell 17.26 lõpetasid piirivalvurid töö, sest  rohkem inimesi jääl näha ei olnud.

Kell 13.50 jõudis merevalvekeskusele järgmine teade abivajajaist Pärnumaal Audru vallas, kus mees teatas, et ei saa enam autoga jäält maale. Ta rääkis, et läks jääle Valgeranna rannast, aga sama teed tagasi enam ei saa, sest vesi on jääl ning andis teada, et sõidukis on neli inimest. Kõrvalist abi autoga seltskond lõppkokkuvõttes siiski ei vajanud, sest kell 14.12 andsid nad teada, et said Kabriste rannast maale.

Kell 14.46 sai merevalvekeskus järgmise kõne mehelt, kes teatas, et ei saa sõiduautoga, milles oli kolm inimest, enam Pärnu rannahoone lähistelt jäält maale. Hädasolijad küsisid infot maalesõidu võimaluste kohta. Kaldale saadi piki merejääd muuli poole sõites ja sealt õnnestus maale saada. Kaldale jõuti kelle 15.01 ning sama teed pidi õnnestus hiljem kaldale jõuda veel mitmel sõidukil.

Kell 16.15 tuli taas teade Pärnumaalt Audru vallast. Mees teatas, et ei saa sõiduautoga Valgeranna rannast enam maale, sest vesi on kalda ja jääpiiri vahel. Kokku oli lähestikku neli autot ja eemal pidi näha olema veel kolme autot, kel samuti puudus otseteed pidi kaldale pääsemise võimalus. Piirivalvurid juhendasid hädasolijaid ning kell 16.29 jõuti kaldale Lindi rannast.

Lääne prefektuuri piirivalvebüroo juht Margus Toomsalu pani kõigile merejääle minejatele südamele, et muutuvate ilmastikuoludega tuleb hoolega jälgida ka jääga toimuvaid muudatusi ning silmas pidada võimalikku kaldale jõudmise teekonda.

«Kindlasti peaks alati kaasas olema laetud akuga mobiiltelefon, et vajadusel abi kutsuda. Heanaaberlikult tasub silma peal hoida ka läheduses kalastavatel inimestel, et vajadusel neid kas hoiatada muutunud olude eest või üheskoos asuda teele kalda poole. Kindlasti ei tohiks püügihasardil lasta võimust võtta ja tagasiteed kaldale tuleks alustada enne ilma hämardumist. Pimedas on raskem märgata nii pragusid kui ka lahvandusi, aga ka jääpiiri kaldast eraldavat vaba vett. Abivajajate otsinguid ja päästmist on päevavalges märksa lihtsam korraldada,» rääkis Toomsalu.

Ta soovitas praeguste jääoludega autoga merejääle minemisest hoiduda, sest võib juhtuda, et inimesed saab küll kaldale aidata, kuid auto tuleb maha jätta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles