IAEA: Iraan astub veel seitse sammu tuumaläbipaistvuse suurendamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani saadik IAEA-s Reza Najafi.
Iraani saadik IAEA-s Reza Najafi. Foto: SCANPIX

Iraan nõustus täna kõnelustel Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuriga (IAEA) astuma veel seitse praktilist sammu oma tuumaprogrammi läbipaistvuse suurendamiseks, ütles Teherani tuumaametnik.

«Koostöös agentuuriga lepiti kokku veel seitsmes praktilises sammus,» ütles Iraani saadik IAEA-s Reza Najafi uudisteagentuurile ISNA. Seda tuleb teha 15. maiks.

Teisipäeval saab täis aeg, mille IAEA oli Iraanile seoses tuumaprogrammiga andnud eelmise kuue praktilise sammu astumiseks.

Kahepäevasel kohtumisel kokku lepitud täiendavate sammude olemust ei ole avalikustatud. IAEA peadirektor Yukiya Amano annab läbirääkimiste tulemustest teada agentuuri nõukogule, ütles Najafi.

Iraani meedia ei ole läbirääkimisi IAEA-ga kuigivõrd kajastanud ja nii ei ole teada, kas neis võeti arutusele süüdistused, mille kohaselt oli islamivabariigi tuumatöödel enne 2003. aastat, aga on võib-olla on veel praegugi sõjaline mõõde.

Najafi ütles, et tegemist oli konstruktiivsete tehniliste kohtumistega, milles tutvuti novembris kokku lepitud esimese kuue praktilise sammu teostamisega. Need nägid ette IAEA inspektorite visiiti poolelioleva Araki raskeveereaktori paika ja riigi lõunaosa uraanikaevandusse.

Lisaks nõuti Iraanilt infot tulevaste teadusreaktorite ja uute tuumaelektrijaamade asupaikade kohta ning selgitust rikastustehaseid puudutavate avalduste kohta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles