Šveitslased toetasid ELi kodanike sisserände piiramist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp
Euroopa Liidu lipp Foto: Reuters / Scanpix

Šveitsi valijad avaldasid napi enamusega toetust Euroopa Liidu kodanike sisserände piiramisele, pühapäevasel referendumil hääletas piirangute poolt 50,3 protsenti osalenuist, ilmnes ametlikest tulemustest.

Neutraalne Šveits ei kuulu ELi, kuid on ümbritsetud ühenduse liikmetest.

Alates 2007. aastast on ELi 500 miljonil kodanikul olnud kohalikega ühesugused õigused kaheksa miljoni elanikuga Šveitsi tööjõuturul.

See on osa ELiga 1999. aastal sõlmitud leppest, mille üle peeti viis aastat kõnelusi. Šveitsi valijad kiitsid leppe 2000. aastal rahvahääletusel heaks.

Šveitsi parlamendi suurima erakonna, parempopulistliku Šveitsi Rahvapartei algatatud rahvahääletuse toetajad on aga rõhutanud, et ukse täielik avamine ELi kodanikele oli tohutu viga.

Kui immigratsiooni vastaste ettepanek toetust leiab, paneb see valitsusele kohustuse pidada kolme aasta jooksul uusi kõnelusi tööturuleppe üle.

Valitsus, enamik parteidest ning Šveitsi äri- ja tööstusföderatsioonid hoiatavad, et immigratsiooni piiramine seaks kahtluse alla riigi usaldusväärsuse ELi partnerina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles