Ukrainas avaldas Janukovõtši vastu meelt 70 000 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Kiievis
Meeleavaldajad Kiievis Foto: SCANPIX

Kiievi kesklinna Iseseisvuse väljakule kogunes pühapäeval taas 70 000 inimest Ukraina presidendi Viktor Janukovõtši vastu meelt avaldama, teatasid välisajakirjanikud ja opositsiooni esindajad.

Inimesi on umbkaudu sama palju kui eelmisel nädalavahetusel, kuid märksa vähem kui jaanuari lõpus, mil protestid muutusid vägivaldseks ja mitu inimest sai surma.

Ukraina ja Euroopa Liidu värvides kollaseid ja siniseid linte rinnas kandvad demonstrandid kuulutasid, et ei loobu Moskvaga mesti löönud Janukovõtši kukutamise püüetest.

Iseseisvusväljaku poodiumile astusid opositsioonijuhid.

«Inimröövid ega piinamised ei anna tulemusi,» kuulutas Igor Lutsenko, kes jaanuaris rahutuste ajal kinni võeti ja läbi peksti, samal ajal kui üks teine aktivist leiti surnuna.

«Teen Janukovitšile ettepaneku, et ta tuleks siia Iseseisvuse väljakule ja kuulaks, mida inimestel talle öelda on,» ütles opositsioonijuht Vitali Klõtško.

Telefonitsi pöördus rahvahulga poole ka piinamise järel Leetu ravile viidud Dmõtro Bulatov.

Ukraina opositsioon nõuab president Viktor Janukovõtši tagasiastumist või vähemalt loobumist osadest volitustest ning uue Lääne-meelse valitsuse ametissenimetamist.

Ukrainas vallandus kriis pärast seda, kui Janukovõtš otsustas novembrikuise Euroopa Liidu tippkohtumise eel, et ei allkirjasta ELiga assotsiatsioonilepet. Venemaa survele allumine tõi läänemeelsed ukrainlased tänavatele.

Nüüdseks on protsess arenenud nii kaugele, et Janukovõtš peab otsustama, kas anda järele protestijate nõudele ja pöörama taas pilgud ELi poole. Venemaa on seda tajudes peatanud laenu väljamaksed pärast esimest 3 miljardi dollari suurust ülekannet detsembris.Ukraina riigipea on määranud oma lähedase liitlase Serhi Arbuzovi peaministri kohusetäitjaks ja püüab ilmselt Moskvat veenda, et Kiievi võimud ei kavatse Putini laenutingimustest taganeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles