Ilvese hinnangul ei tähenda Soome lahe kaitse inimtegevuse piiramist

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: SCANPIX

President Toomas Hendrik Ilves ütles täna Soome lahe aasta avamisüritusel peetud kõnes, et Soome lahe kaitse nõuab piirkonna riikide koostööd, kuid ei tähenda tingimata inimtegevuse piiramist.

«Soome lahe eest vastutame eelkõige meie, kes me selle lahe ääres asume ja elame. See on eelkõige Eesti, Soome ja Venemaa ühine vastutus, et meie elukeskkond oleks puhas,» sõnas Ilves.

«See ei tähenda, et lahe kaldal tuleks inimtegevust vältida. Vastupidi, loodan, et me vastastikune suhtlus üle lahe üha tiheneb, et laht ühendab meid üha enam meie naabritega. Me peame soosima ja toetama inimeste tegevust rannikul ja merel, kus see tänu okupatsioonile on aja jooksul mõnevõrra haihtunud. Aga me peame ka vastutama selle tegevuse eest; oma mere loodust hoides, mitte seda kulutades.»

Ilvese sõnul on Soome lahe aasta eesmärk anda hoogu Eesti, Soome ja Venemaa vahelisele kolmepoolsele koostööle just lahe keskkonnaseisundi parandamiseks.

«Eesti on viimase kümne aasta jooksul investeerinud Soome lahe vee seisundi parandamiseks üle 600 miljoni euro. On rekonstrueeritud ja ajakohastatud reoveepuhasteid, likvideeritud jääkreostust ja suletud jäätmehoidlaid. Palju on tehtud Kirde-Eesti tööstussaaste vähendamiseks; näiteks suleti Sillamäe jäätmehoidla otse Soome lahe kaldal, mis tootis ligi kolmandiku Eesti lämmastikusaastest Soome lahele.»

President märkis, et vaja on pöörata tähelepanu ka maismaal toimuvale reostusele, mis jõuab jõgedest merre. «Kõrge on ka naftareostuse oht. Läbi Soome lahe veetakse praegu ligi 200 miljonit tonni naftat ja naftasaadusi aastas. Soome laht hakkab, arvestades tema väiksemat sügavust, olema Molucca ja Hormuzi väina kõrval üks suurima naftaveo koormusega lahtesid kogu maailmas. Õnnetuse risk ohustab kõiki Läänemere rahvaid, aga eriti kolme Soome lahe äärset riiki, mistõttu just meie peame sellega kaasnevate riskide ennetamiseks eriti palju vaeva nägema.»

«Seekordse Soome lahe aasta jooksul lisandub koos tehtavatele teadusuuringutele uue mõõtmena Soome lahe ääres elavate inimeste kaasamine keskkonnaprobleemide teadvustamisse ja lahenduste otsimisse. See on ka põhjus, miks me kolleegidega Soomest ja Venemaalt asusime toetama Soome lahe aastat ja oleme selle patroonideks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles