Ilves: erinev rahvus või emakeel pole puue ega erikohtlemise alus

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilvese venekeelse kõ›nedekogumiku «Räägib riigipea» («Govorit glava gosudarstva») esitlus Tallinna Kesklinna Vene gŸümnaasiumi aulas.
President Toomas Hendrik Ilvese venekeelse kõ›nedekogumiku «Räägib riigipea» («Govorit glava gosudarstva») esitlus Tallinna Kesklinna Vene gŸümnaasiumi aulas. Foto: Toomas Tatar

President Toomas Hendrik Ilves ütles oma venekeelses kõnedekogumikus avaldatud intervjuus, et erinev rahvus või emakeel pole puue ega erikohtlemise alus.

Intervjuus, mis tugineb küsimustele, mille saatsid riigipeale Tallinna vene õppekeelega gümnaasiumide õpilased, küsitakse Ilvese arvamust lõimumisstrateegias sõna «muulane» asemele pakutud termini «immigranttaustaga elanik» kohta.

«Riikliku suhtluse tasandil on eritlemise aluseks kodakondsus ja residentsus, muud lahterdused on mu meelest tarbetud, rumalad ja sageli ohtlikud. Ma pole lõimumisstrateegia raames välja pakutud uue termini taustaga kursis ega hakka seetõttu oletama, mis sellise eritlemise sisu ja mõte võiks olla. Üldiselt – erinev rahvus ja erinev emakeel ei ole puue või erikohtlemise alus. Globaliseeruvas maailmas on see pealegi täielik nonsenss,» vastas Ilves.

«Eristusi ei saa teha päritolu, keele ja rahvuse järgi. Riik ja seadused kohtlevad Eestis elavaid inimesi vastavalt nende õiguslikule staatusele. On Eesti Vabariigi kodanikud, teiste riikide kodanikud ja kodakondsuseta isikud. Siin teeb iga riik vahe sisse. Uks Eesti kodakondsuse saamiseks on olnud 20 aastat igale soovijale pärani valla,» meenutas riigipea.

«Mul on päris raske nõustuda väitega, justkui ei oleks venelased tänases Eestis oma kohta leidnud. Kes ja kuidas neid takistab? Minu ihukaitse ühe vahetuse ülem on rahvuselt venelane. Kahtlemine tema lojaalsuses solvaks teda südamepõhjani,» rääkis president.

«Olulisem, ja seda ütlevad mu Venemaal elavad sõbrad, on see, et siin saab olla ühtaegu venelane ja elada liberaalses demokraatlikus õigusriigis. Kultuuriline emamaa ja seal elavad sugulased on suhteliselt lähedal,» sõnas Ilves.

Toomas Hendrik Ilves rõhutas, et sünnipärane kodanik, järelikult ka Eesti president, saab olla mistahes rahvusest inimene ning et kodakondsusseadus ei erista inimesi rahvuse järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles