Soome väikepoode tabanud röövidelaine hämmastab politseid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üha enam makstakse ka Soome väikepoodides kaardiga.
Üha enam makstakse ka Soome väikepoodides kaardiga. Foto: SCANPIX

Soome väikepoode tabanud röövidelaine hämmastab politseinikke, esialgsete oletuste järgi võib toimuva taga olla majanduslikult rasked ajad.

Soome politseisse on sel aastal jõudnud teated ligi 40 kaupluseröövist või röövimiskatsest, mida on poole rohkem kui mullu.

«Mul pole selget arusaama, mis võib selle põhjuseks olla. Kuritegude statistikas võib tulla ette olukordi, kus mingil hetkel on tõus ja seejärel taas langus,» rääkis Soome rahvusringhäälingule (YLE) komissar Mikko Halme Helsingi politseist.

Politseinikke ajab kuritegudelaine veidi segadusse, kuna röövi sihtkohana on kauplus üks halvimatest. Sularahaga arveldatakse seal üha vähem ja saak võib seega jääda võid mõnekümne euro juurde, vahendab yle.fi. Kohtu määratavad karistused on aga karmid, kuna maksimaalselt võib süüdlast karistada kuni kuue aasta pikkuse vangistusega.

Ka teenindusvaldkonna ametiühing (PAM) on pannud tähele, et kauplusi röövitakse varasemast sagedamini. Liidu väitel on aga tegemist jäämäe tipuga kaubanduses. «Üleüldiselt näib, et segav ja ähvardav käitumine klienditeenindajate vastu näitab tõusutendentsi,» nentis PAMi töökeskkonna ekspert Erika Kähärä.

Ametiühingud, kauplused ja politsei mõtlevad pingsalt, kuidas poeröövidele punkti panna.
Möödunud aastal oli juttu Rootsis kasutusele võetud suletud kassasüsteemist, kus töötajatel pole vaja vahetusraha peaaegu üldse puudutada. Selline abinõu pani üht kauplusteketti raputanud röövidele lõpliku punkti.

Soomes pole taolist süsteemi üheski poes. «Küllap see (suletud kassasüsteem) kauplusi huvitab, kuid see tähendab suuri kulutusi ja eks teenindajaid ole ju ikkagi vaja,» ütles Matti Räisänen Kaubandusliidust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles