Toomla: parlamendisaadiku tagasikutsumise võimalus väärib arutelu

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Toomla.
Rein Toomla. Foto: Toomas Huik

Kui tahta võimu «tagasitoomist» parteidelt rahva kätte, võiks kaaluda saadikute tagasikutsumise seadustamist ning kompensatsioonimandaatide kaotamist, leiab politoloog Rein Toomla.

Eesti keele professor Martin Ehala pakkus laupäevases Postimehes avaldatud arvamusartiklis välja «valijate revolutsiooni», millega muudetaks parlamendisaadikud isiklikult vastutavaks valijate ees. Selleks tuleks kaotada suletud hääletusnimekirjad, alandada valimiskünnist, vähendada saadikute palku ja luua palgasüsteem, kus igal järgmisel valituks osutumise perioodil saadiku palk tõuseb.

Toomla ütles, et ettepanekute puhul tuleks ennekõike analüüsida, mida need riigile kaasa tooks. Tegelikult on Eestis ka praegu valimistel avatud niekirjad ja 4/5 riigikogu kohtadest jaguneb suurimate häälesaajate vahel, mitte kompensatsioonimandaatide kaudu.

Toomla nõustus, et võiks kaaluda kompensatsioonimandaatide kaotamist riigikogu valimistel ehk luua süsteem, kus partei eelistused ei otsusta riigikokku saajaid.

«Kompensatsioonimandaadid on otsustanud järjest vähem ja vähem, viimastel riigikogu valimistel jagati nende abil 19 kohta. Kuna nende osakaal on jäänud nii väikeseks, siis võiks nad tõepoolest ära kaotada ja minna üle sellele süsteemile nagu praegu on Soomes, kus on isikumandaadid ja ringkonnamandaadid,» pakkus Toomla.

Samuti on Toomla seda meelt, et ühiskond võiks rohkem arutleda saadikute tagasikutsumise seadustamise üle.

«Ka mina olen välja öelnud, et üks võimalus isikliku vastutuse suurendamiseks on see, et tuleks välja töötada süsteem saadiku tagasikutsumiseks. See on väga keeruline ja maailmas rakendatakse seda mitte niiväga parlamentide, kuivõrd omavalitsuste tasandil,» ütles Toomla.

Tagasikutsumise süsteemi loomine on aga keeruline ja eeldaks Eesti jagamist 101 ühemandaadiliseks ringkonnaks.

«Riigikogus on see teema 90ndatel paar korda üles tõusnud, aga vastuseisu tõttu kohe sumbunud, Kui põhiseadust kirjutati, siis pandi sinna sisse, et riigikogu liige ei ole seotud mandaadiga. Selle üle võiks Eesti avalikkus arutleda, kas sellel on mõtet.»

Saadiku tagasikutsumine on seaduslik võimalus kohalikel valimistel anglosaksi maades, näiteks USAs, Suurbritannias ja Kanadas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles