HS: tööjõu vaba liikumine hakkab Soomes silma eestlaste rohkuse tõttu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuksuritöökoda
Juuksuritöökoda Foto: SCANPIX

Miljonid inimesed saavad Euroopas kasu tööjõu vabast liikumisest, Soomes tegutsevate Eesti ettevõtjate oletusel on eestlased saanud sellest rohkem kasu kui soomlased, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

Soomes hakkab tööjõu vaba liikumine silma eelkõige eestlaste arvu tõttu. Statistikakeskuse eelinfo järgi elas 2013. aastal Soomes alaliselt ligi 45 000 Eesti kodanikku. Asjatundjate väitel on see number suurem, kuna paljud käivad küll Soomes tööl, kuid alaline elukoht on ikkagi Eestis.

Helsingis Kallios asuvat kosmeetika- ja juuksurisalongi juhtiv Jana Paulman kolis Soome pealinna kolm aastat tagasi. Kogemustega juuksuril oli Eestis oma ilusalong aastatel 2010-2011.

«Aastal 2011 oli Eestis majandussurutis. Kliente jäi üha vähemaks. Minu isa oli tulnud Soome taksojuhiks juba varem, ka vend töötas siin tunneliehitajana. Kolimine oli seega lihtne,» rääkis ta.

Nüüd on naisel koos ühe teise eestlasega kahasse oma ilusalong Helsinginkatul. Päevad on Helsingis rahulikumad kui Tallinnas, ka kliente on piisavalt. «Siin teenin kaheksa tunniga sama palju kui Eestis enam kui 12 tunniga,» tõdes ta.

Soome Ametiühingute Keskliidu (SAK) oletuste järgi on eestlaste loodud firmade arv suurenenud viimastel aastatel enam kui teiste sisserännanute omad.

«Eestis on raskem saada tööd, millega võiks perekonna ära elatada. Siit on saadud tööd. Soome on aga saanud häid töötajaid,» rääkis Paulman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles