Kohus mõistis prokuröri ähvardamises süüdistatud mehe õigeks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu maakohus mõistis teisipäeval õigeks prokuröri ähvardamises süüdistatud 60-aastase Jüri Rosina, aastaid tagasi pedofiilias süüdistatuna pikalt vanglas viibinud mehe.

Kohus mõistis Rosina õigeks talle esitatud süüdistuses vägivallas prokuröri suhtes kättemaksuks prokuröri kohustuste täitmise eest ja seda kuriteosündmuse tuvastamatuse tõttu.

Kohus leidis, et Rosinale esitatud süüdistus tapmisähvarduses ei ole tõendatud, tegu ei ole reaalse ähvardusega ning talle ette heidetud tegu ei ole esitatud süüdistuse kvalifikatsiooni koosseisule vastav.

Kohus leidis, et kuigi süüdistatava kiri räägib hävitamise soovist, on tegemist sedavõrd suure filosoofilise üldistuse astmega eesmärgiga, et seda ei ole võimalik seostada reaalselt saabuva ajahetkega ega konkreetselt toime pandava teoga. Kohus leidis, et esitatud ähvardused ei ole seostatavad konkreetse aja, koha ega ka tagajärgedega. Lisaks sellele ei olnud ähvardus personaalne.

Rosinal on pärast õigeksmõistva kohtuotsuse jõustumist õigus taotleda hüvitist alusetult vabaduse võtmisega tekitatud kahju eest. Rosin viibis antud kriminaalasja raames 2012.-2013. aastal vahi all kokku 474 päeva. Kuna tegu on õigeksmõistva otsusega, peab kriminaalasja menetluskulud summas 1633,05 eurot hüvitama riik.

Prokuratuur süüdistas Rosinat tema omaaegses süüasjas prokurörina töötanud Lõuna ringkonnaprokuröri Raul Heido ähvardamises. Nimelt polnud Rosin rahul, et prokurör teda pedofiilias süüdistas, ning ta lubas käivitada kättemaksufondi, mille eesmärk on süüdimõistmises osalenud ametnike hävitamine «kõige piinarikkamal moel».

Jüri Rosin vahistati 2012. aasta 14. septembril ja vabastati kohtu mullu 19. detsembri väljastatud määruse alusel. Rosinale kohaldati tõkendina elukohast lahkumise keeldu.

Kohus määras Rosinale alaealiste vastu suunatud seksuaalkuritegude eest aastaid tagasi kuue aasta ja üheksa kuu pikkuse vangistuse. Rosin sundis süüdistuse järgi 2005. aastal osalema endaga seksuaalperverssustes 11-aastast poissi ja 17-aastast noorukit. Samuti mõjutas Rosin alaealisi alkoholi tarvitama ning kasutas suguühtesse astumiseks olukorda, mil need ei olnud võimelised vastupanu osutama.

Politsei pidas Rosina kinni 2005. aasta 16. detsembril. Lisaks poiste vägistamisele mõistis kohus Rosina süüdi alaealisele pornograafilise pildi näitamises, lapseealiste seksuaalses ahvatlemises ja alaealiste kallutamises alkoholi tarvitamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles