Poola misjonär KAVis: mässulisi huvitab raha, mitte usk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Kesk-Aafrika moslemivõitlejad on ka kirikuid rünnanud, on ristiusu pühakojad viimasel ajal pidanud pakkuma varjupaika vägivaldsete kristlaste eest pagevatele islamiusulistele. Pildil istub moslemitüdruk Boali Püha Peetruse kirikus.
Kuigi Kesk-Aafrika moslemivõitlejad on ka kirikuid rünnanud, on ristiusu pühakojad viimasel ajal pidanud pakkuma varjupaika vägivaldsete kristlaste eest pagevatele islamiusulistele. Pildil istub moslemitüdruk Boali Püha Peetruse kirikus. Foto: SCANPIX

Kesk-Aafrika Vabariigis töötavad Poola kaputsiinide ordu misjonärid on enda sõnul küll valmis vajadusel põgenema, kuid praegu peavad paremaks siiski jätkata oma teenistust selles riigis, seda hoolimata veresaunast, mille moslemivõitlejad nende lähedal korraldasid.


«Me ööbime kõik koos ühes hoones ja kui oht tekib, me põgeneme,» rääkis isa Benedykt Paczek, Kesk-Aafrikas elav kaputsiini munk.

«Meil pole toitu, sest poodi minna on liiga ohtlik,» rääkis isa Paczek. «Ja igal juhul pole meil masinaid, millega sinna sõita, sest Seleka varastas kaks meie autot.»

Misjonäride sõnul korraldasid Seleka moslemivõitlejad kolm päeva tagasi nende tugipunktist 15 kilomeetri kaugusele jäävas Nzakouni külas veresauna. «Ma nägin maju, kus inimesi tapeti,» kirjeldas Paczek. «Neis kodudes võis tunda verelehka.»

Munga hinnangul pole sellel võitlusel aga eriti pistmist usuliste tõekspidamistega. «Küsimus on selle riigi rikkuses,» arvas ta.

«Meie kohtusime Selekaga kaks korda ja see oli kohutav,» jutustas isa Paczek. «Me kartsime, et nad tapavad meid. Kuid küsimus oli vaid rahas, arvutites, autodes ja mobiiltelefonides.»

Isa Paczeki sõnul on nad küll põgenemisvalmis, kuid praegu plaanivad siiski edasi Kesk-Aafrika Vabariiki jääda. Seda hoolimata Poola välisministeeriumi katsetest neid evakueerida.

«Evangeeliumi kuulutamine tähendab koos rahvaga olemist,» leidis munk.

Möödunud nädalal saatis Poola Kesk-Aafrika Vabariiki 50 pilooti ja logistikaspetsialisti, kes aitavad Prantsuse vägesid nende missioonil «Sangaris».
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles