Raudsaar: munitsipaal- ja maakonnalehtede vahel valitseb ebaõiglane konkurents

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Raudsaar
Mart Raudsaar Foto: Peeter Langovits

Täna toimus riigikogu kultuurikomisjoni ja põhiseaduskomisjoni ühine arutelu, mille initsiaatoriks oli Eesti Ajalehtede Liit, kelle hinnagul omavad kohalike omavalitsuste poolt rahastatud ajalehed konkurentsieelist eraõiguslike maakonnalehtede ees.

«Meie arvates on turul ebaõiglane konkurents, kus munitsipaallehed saavad raha kohalikust eelarvest ja võivad avaldada reklaami. Samas maakonnalehed peavad teenima kogu vajaliku raha ise,» lausus Eesti Ajalehtede Liidu tegevdirektor Mart Raudsaar.

Põhiseaduskomisjoni esimehe Rait Maruste hinnangul saab seda probleemi eneseregulatsiooni kaudu lahendada. «Põhiseaduskomisjon ja kultuurikomisjon ei saa sellesse sekkuda. Nad peavad ise kokku leppima, sest riik ei saa väga jõuliselt sekkuda. See on rohkem konkurentsiameti teema,» ütles Maruste.

Ka Raudsaar pooldas eneseregulatsiooni ideed. «Munitsipaallehti ei saa võrdsustada tavaliste ajalehtedega. Neil võiks olla oma vabatahtlik eetikakoodeks.»

Ajalehtede liit pakkus välja veel, et tasuks kaaluda munitsipaallehtedes reklaamide avaldamisele piiranguid, kuid komisjonid polnud sellega päri.

«Konsensus oli, et probleemid on olemas, kuid lahenduste puhul üksmeel puudus. Me kindlasti jätkame seda arutelu,» sõnas Raudsaar.

Arutelul osalesid kultuurikomisjoni, põhiseaduskomisjoni ja korruptsioonivastase erikomisjoni liikmed ning Eesti Ajakirjanike Liidu, Eesti Ajalehtede Liidu, Eesti Linnade Liidu, Eesti Maaomavalitsuste Liidu, Tallinna Ülikooli ja Tartu Ülikooli esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles