Õpetajad streigist: välistada ei saa midagi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti haridustöötajate liidu esimees ja füüsikaõpetaja Reemo Voltri.
Eesti haridustöötajate liidu esimees ja füüsikaõpetaja Reemo Voltri. Foto: Sille Annuk

Eesti Haridustöötajate Liidu juht Reemo Voltri ütles õpetajate võimalikku streiki kommenteerides, et seda ei saa välistada, kuna aasta alguseks valitsuse määrusega lubatud palgatõusu kohta tekkinud segadus pahandab pedagooge väga.

«Välistada ei saa midagi,» vastas Voltri küsimusele, kas Hugo Treffneri gümnaasiumi õpetaja Toomas Jürgensteini väide, et haridustöötajate seas räägitakse uuest streigist, vastab tõele.

«Praegu tekitab õpetajates suurt ärevust, segadust ja protestimeelt see, et eelmisel aastal räägiti suure hurraaga, kuidas õpetajate palgad sel aastal tõusevad, aga  palgafondide suurused kohalike omavalitsuste kaupa ilmusid avalikkuse ette alles 31. jaanuaril ja tänaseks hetkeks ei ole mitte mingit selgust, kuidas need on kujunenud – millise arvestuse alusel numbrid on saadud,» rääkis Voltri.

Ta jätkas, et Tallinnas ja Tartus, kus enamik õpetajaid töötavad, on palgafondid suurenenud vaid ühe protsendi võrra ning gümnaasiume eraldi vaadates on summad hoopis vähenenud.

Voltri väitel ei anta haridusministeeriumist haridustöötajate liidule selgitusi, kuidas palgafondid arvutati ning tema meilidele ja kõnedele pole juba kaks nädalat vastatud. «Samas küsivad õpetajad direktoritelt, kus lubatud palgatõus on, need aga laiutavad käsi, sest nad ei tea, kuidas raha on arvutatud. Samamoodi on ka kohalike omavalitsuste liidud järelepärimise teinud, kuidas numbrid on saadud, aga neile pole vastatud,» rääkis Voltri.

«Poolteist kuud oleme töötanud, aga me ei tea, millised on selle aasta palgad. Lubadusi on palju jagatud, aga käib jaanalinnupoliitika – peidame end ära ja ärme vasta, äkki nad siis tüdinevad küsimast,» kirjeldas ta.

Kohe streikima siiski kindlasti ei hakata. «Streigi tegemine ei ole päris selline, et täna mõtlen ja homme teen,» ütles Voltri. «See, et meid vääriliselt ei tasustata, ei tähenda, et me ei oskaks väärikalt käituda.»

Järgmisel nädalal arutab olukorda haridustöötajate liidu juhatus. «Võib-olla kaob soov suuremalt protestida ära, kui me saaksime infot, kuidas nende numbriteni on jõutud,» ütles Voltri.

Valitsuse määruse järgi pidi tänavu 1. jaanuarist õpetaja palga alammäär 800 euroni tõusma, kuid kohalike omavalitsuste liitude arvutused näitavad, et umbes neljandikus omavalitsustes pole võimalik neile eraldatud rahaga määrust täita, ütles haridustöötajate liidu juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles