Tšehhid saavad ilmselt parempoolse valitsuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ODSi juht Petr Nečas valimisvõitu tähistamas.
ODSi juht Petr Nečas valimisvõitu tähistamas. Foto: SCANPIX

Tšehhid saavad eile lõppenud valimiste järel endale paremtsentristliku koalitsiooni, näitasid valimistulemused uudisteagentuuri AFP teatel.

Vasaktsentristlikud sotsiaaldemokraadid (ČSSD) küll võitsid valimised 22,1 protsendiga häältest, kuid teiseks jäänud kodanlikud demokraadid (ODS) 20,2 protsendiga suudavad suurema tõenäosusega luua koalitsiooni uue parempoolse TOP 09 ja tsentristliku ühendusega, mis said vastavalt 16,7 ja 10,9 protsenti häältest.

Kolme viimase saagiks langeb 200-kohalises parlamendis ilmselt 118 kohta, mis oleks selge ja töövõimeline enamus pärast riigis aastaid kestnud poliitilisi segadusi, mis lõppesid Jan Fischeri juhitud nn spetsialistide valitsuse ametisse astumisega mullu.

Triumfi lootnud ČSSD jaoks on tegu väga kibeda valimisvõiduga, sest ainus vasakpoolne partei, kes veel parlamenti pääses on sisuliselt paariastaatuses kommunistid.

Partei juht Jiří Paroubek lootis 30-protsendilist toetust, kuid pani kaotatud hääled väiksemate parteide kasvanud populaarsuse arvele.

Eile õhtul polnud peaministri nimi siiski veel selge. Nii ODSi juht Petr Nečas kui ČSSD ootasid kõnet president Václav Klausilt, kes peab valitsuse moodustamise ettepaneku tegema.

Kokku käis valimas 62,6 protsenti hääleõiguslikest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles