Savisaar: kindlasti on Kallas vaadetelt Keskerakonnale lähenenud

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Andres Haabu

Peaministri kohta sihtiv Siim Kallas on Euroopas palju juurde õppinud ning töötanud seal, kus kehtib astmeline tulumaks, seega on ta vaadetelt nüüd Keskerakonnale lähenenud, leidis Keskerakonna esimees Edgar Savisaar.

Keskerakonna esimehe, Tallinna linnape Edgar Savisaare sõnul on uudis Kallase peatsest tagasitulekust Eesti poliitikasse mitmeti tõlgendatav. «Ma ei tea, kas Kallas ikka saab kohe partei juhiks? Veel mõni aeg tagasi rääkis Reformierakond temast kui eurovalimiste nimekirja kandidaadist. Näiteks partei peasekretär ütles, et: «meil on siin mitmeid kandidaate,» ning Kallast ei nimetatud sugugi esimesena,» märkis Savisaar.

Savisaar tõi välja, et nimekirja järjekord on Reformierakonna jaoks tähtis, sest europarlamendis on neil eeldatavasti saada vaid üks koht. «Ka Kallase jaoks on mõeldamatu kandideerida ja mitte saada valitud. Sellepärast ongi tähtis, kes on järjekorras number üks.»

Kallase pooldajad ja vastased

Savisaare sõnul on natuke veider, et Ansip esitab asju nii, et Kallas saab kõigepealt peaministriks ja siis alles partei esimeheks, sest tavalliselt tehakse vastupidi.

«Diil Ansipi ja Kallase vahel võib päädida sellega, et Ansip komisjoni voliniku koha saab, aga Kallas peaministriks ei saa. Reform laiutab käsi ja kurdab näiteks, et koalitsioonipartner IRL oli nõus ainult Paetiga. Ajalooline iroonia, sest ka Kallas tegi volinikuks saamiseks diili Res Publicaga, mida ta hiljem ei suutnud või ei soovinud täita. Diil jäi pooleli. Ka praegune diil võib jääda pooleli.»

Savisaar lisas, et sõltumata sellest, milliseid nägusid tehakse, läheb IRLi keskaste Kallase peale pöördesse. «Aga Kallast peetakse pehmemaks kui Ansipit. Temal ei ole teravaid hambaid ja tal on oluliselt laiem suhtlemisampluaa.»

«Kes on Kallase pooldajad ja vastased? Vastased on eeskätt need, kellele ta ei sobi kui tulevane presidendikandidaat. IRL ja sotsid kasutavad tema kustutamiseks selles rollis nii VEB Fondi vastast kampaaniat kui ka omaaegset kümne miljoni dollari afääri. Kas Kallase kahjustamine peaministrina on keerulisem kui eurovolinikuna? Peaministrina on tal ümberringi Eesti igapäevane elu ja midagi negatiivset sellest ikka külge jääb. Kuid Ansip peaministrina jäi püsti ja miks peaks Kallasel halvemini minema?» kommenteeris Tallinna linnapea.

Kallas ja piirileping Venemaaga

Savisaare sõnul tuleb aga silmas pidada, et kõige kindlam viis tulevase presidendikandidaadi elimineerimiseks on hakata temast pikalt ette rääkima. Seda teavad nii Ansip kui ka Kallas, aga ju siis oli neil teisi tegureid, millega nad pidid seda käiku tehes arvestama, lisas Savisaar.

«Kindlasti on Kallase vastased need, kellele piirileping Venemaaga ei sobi. Aga nemad ei seedi ka Paeti, järelikult pole vahet,» ütles Savisaar.

Savisaar tõi välja, et Keskerakonna jaoks on majanduspoliitikas oluline, et Kallas on ka Euroopas midagi juurde õppinud. «Ta on töötanud seal, kus kehtib astmeline tulumaks. See ei ole enam õpikuliberalism. Kindlasti on ta oma vaadetelt nüüd Keskerakonnale lähenenud.»

Keskerakonna esimehe sõnul on Siim Kallas neutraalsem ja vastuvõetavam kui Andrus Ansip, samuti on esimene neist sobivam ka suhete parandamiseks Venemaaga. Ta lisas, et see ei pruugi üldse olla juhus, et Kallase ametisse panekust hakati rääkima vahetult enne piirilepingu allakirjutamist.

«Mis mind Kallase-Ansipi diili juures häirib, on viis, kuidas see uudis avalikkuse ette toodi. Kui Kallas tahab tegelikult peaministriks saada, siis tuleb selline kiri partei siseringile avalikuks halvemal juhul pärast tema ametisse nimetamist, aga mitte enne seda,» kommenteeris Edgar Savisaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles