Hiina tõrgub Põhja-Koread hukka mõistmast

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina peaminister Wen Jiabao (paremal), Jaapani peaminister Yukio Hatoyama (vasakul), Lõuna-Korea president Lee Myung-Bak (keskel).
Hiina peaminister Wen Jiabao (paremal), Jaapani peaminister Yukio Hatoyama (vasakul), Lõuna-Korea president Lee Myung-Bak (keskel). Foto: AFP/SCANPIX

Hiina Rahvavabariik ei andnud järele Lõuna-Korea, Jaapani ja teiste riikide survele, et Peking mõistaks hukka Põhja-Korea rünnaku Lõuna-Kroea sõjalaeva vastu.

Hiina peaminister Wen Jiabao kohtus Lõuna-Korea presidendi Lee Myung Baki ja Jaapani peaministri Yukio Hatoyamaga Jeju saarel aset leidnud piirkondlikul kohtumisel, kus peatähelepanu pöörati Korea poolsaare pingelisele olukorrale, vahendas BBC.

Weni sõnul on Hiina prioriteet pingete vähendamine piirkonnas ning võimaliku kokkupõrke vältimine. Samas ei maininud Wen kordagi võimalust, et Hiina võiks ÜRO Julgeolekunõukogu alalise liikmena kehtestada Põhja-Koreale sanktsioonid.

«Praegusel hetkel on kõige kiireloomulisem ülesanne... vähendada järkjärgult pingeid ja vältida võimalikke konflikte,» ütles Wen, kes kohtub esmaspäeval taas Jaapani valitsusjuhiga.

1200-tonnine korvett Cheonan uppus müstilise plahvatuse tagajärjel 26. märtsi õhtul Põhja-Korea piiri lähistel Kollasel merel ning 104 meeskonnaliikmest õnnestus päästa vaid 58. Rahvusvahelise raporti kohaselt uputas sõjalaeva Põhja-Korea torpeedo.

Pyongyang on nimetanud väidet väljamõeldiseks ning ähvardanud sõjaga, kui lõunanaabrid või ÜRO julgeolekunõukogu kommunistlikule riigile uued sanktsioonid kehtestab. Lõuna-Koreale on avaldanud toetust nii USA kui ka Jaapan.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles