Mikser: Kallase manifest mõjub nagu 20 aastat vana arvuti

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Liis Treimann / Postimees

Opositsioonilise Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Sven Mikser leiab, et enne võimalikku uue valitsuse moodustamist peaks Reformierakonna auesimees ja praegune eurovolinik Siim Kallas oma visiooni põhjalikumalt tutvustama, sest tema vaated pea 20 aasta taguses kodanike riigi manifestis mõjuvad umbes samamoodi nagu paarkümmend aastat vana arvuti.

Mikser kirjutas suhtlusvõrgustikus Facebook, et kui lugeda viimaste päevade palavikulist ajakirjanduslikku arutelu ees ootava valitsusevahetuse üle, jääb mulje, et Eesti tuleviku jaoks on otsustav see, kuhu milline reformierakondlane istub. «Kadestamisväärne, et oravapartei on suutnud oma sisemist «uuenemist» nii hästi turustada. Respekt neile,» märkis ta.

Samas ei ütle see, kes kellega toole vahetab, Mikseri hinnangul midagi veel tulevase valitsuse kursi kohta. Tema sõnul peaks küsima, kas Kallase poliitika peaministrina saab olema Ansipi omast erinev.

Ta viitas Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare hinnangule, mille kohaselt on Kallas Brüsselis elades «keskerakondlikumaks» muutunud, ning Kallase enda sõnadele, mille järgi on tema vaated üldjoontes samad, mis on kirjas ligi 20 aasta taguses kodanike riigi manifestis.

«Tunnistan, et ehkki minu maailmavaatest äärmiselt erinev, pakkus see manifest omal ajal värsket ja huvitavat lugemist. Aga tänaseks on tegu peaaegu 20 aastat vana tekstiga, mis mõjub umbes nagu 20 aastat vana arvuti. Toona pani Inteli Pentium-protsessor ahhetama, täna enam mitte,» ütles Mikser.

Tema sõnul ülistab Kallase manifest ühetaolist tulumaksu ja ettevõtte tulumaksu kaotamist, kiidab tasulise kõrghariduse ja tasulise arstiabi voorusi ning paneb ette kaotada riiklik pensionikidlustus. «Ausalt öeldes on see kõik pigem libertaarsem ja vähem sotsiaalne kui Ansipi valitsuse senine poliitika,» märkis ta.

Lisaks sellele, mis on manifestis kirjas, on Mikseri hinnangul oluline ka see, mis sealt puudub. «Praktiliselt sõnagagi ei leia mainimist rahvastikuproblemaatika - sündimus, ränne, integratsioon -, millest tänaseks on saanud Eesti riigi ja rahva eksistentsiaalseim küsimus. Samuti - ja see on paremliberaalse erakonna juhi poliitilise alusteksti puhul eriti silmatorkav - ei räägi manifest sõnagi innovatsioonist ning teadus- ja arendustegevusest, piirdudes ettevõtluspoliitika käsitlemisel vaid maksupoliilise küljega,» rääkis Mikser.

Ta avaldas veendumust, et tegelikult on Kallase vaated elule ja asjadele aastatega muutunud ja arenenud. «Loodetavasti saame tema tänasest visioonist enne uue valitsuse moodustamist põhjalikumalt kuulda,» ütles ta.

Mikser lisas, et peaministri vahetamine pole sama, mis kultuuriministri vahetamine, sest peaministriga koos astub tagasi kogu valitsuskabinet, misjärel moodustatakse täiesti uus valitsus koos uue tegevusprogrammiga. «Sest millegipärast olen ma kindel, et lihtsalt valimiseelseks peaministri «kohusetäitjaks» Ansipi poolt kokku pandud valitsuses ei taha Kallas tulla,» ütles SDE juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles