Cho Oyu vallutajad: emotsioon polnud nii võimas, kui loodetud

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tipp vallutatud!
Tipp vallutatud! Foto: http://www.facebook.com/tele2himaalaja

Himaalaja mäestikus 8201 meetri kõrguse Cho Oyu tippu tõusnud Tanel Tuuleveski ja Allan Valge ütlesid muljeid jagades, et teekond oli raske ja ja vaated võimsad, aga seda päris erilist tunnet ei tekkinudki.

«Lootsin, et hiljemalt baaslaagris saab Cho suureks eesmärgiks omaette, aga emotsionaalselt millegi aklimatisatsioonitipu sarnaseks jäi ta lõpuni,» jagas Allan Valge muljeid. Ta lisas, et teekonnal oli pühendumine loomulikult täielik.

Teekond oli Valge sõnul raske, sest halvad ilmastikuolud kogu Himaalajas maikuu esimesel poolel ning selleaastane lumevaene Tiibeti talv tegid Cho’st selleks hooajaks lihtsa lumenõlva asemel keerulisema jää- ja kivimäe.

Valge sõnul taheti üritada ronida ka lähedalasuva 8013 meetri kõrguse Shisha Pangma tippu, kuid asjaolud, muuhulgas ennustus mussooni varajasest saabumisest, nurjasid selle plaani. Ta kiitis ekspeditsioonigruppi, mis oli sõbralik ja ühtehoidev ning ekspeditsiooni juht Saulius Vilius suurepärane organisaator.

«Vaated olid võimsad, Everest (8848 m) ja Lhotse (8516 m) kohe käe-jala juures,» jagas Tanel Tuuleveski oma muljeid. Samas lisas ta, et üleval oli palju tegemist ning päris õiget ja erilist tunnet ei tekkinudki. Mäest allatulek oli mõistagi pikk, palav ja väsitav.

Eesti-Leedu Himaalaja ekspeditsiooni liikmed Tanel Tuuleveski, Allan Valge ja Saulius Vilius tõusid 22. mai hommikul 8201 meetri kõrguse Cho Oyu tippu. Tuuleveski ja Valge lennuk maandus Tallinnas täna kell 14.50. Vilius ja samuti eskpeditsioonist osa võtnud Ruta Tolpezninkaite jõuavad koju Leetu järgmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles