Anvelt: dopingutegude karistused on Eestis liiga leebed

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaaldemokraat Andres Anvelt tegi riigikogu õiguskomisjonile ettepaneku karmistada dopingu kasutamisele kallutamise eest ette nähtud karistusi, mis tema hinnangul on Eestis põhjendamatult leebed.

Kui praegu näeb karistusseadustik dopingu kasutamisele kallutamise eest ette rahalise karistuse, siis Anvelti esitatud muudatusettepaneku järgi saaks süüdlast karistada rahakaristuse või kuni aastase vangistusega. Dopingu kasutamisele kallutamisena käsitleb seadus näiteks ravimi väljakirjutamist eesmärgiga kasutada seda dopinguna spordis, samuti ravimi üleandmist dopinguna manustamiseks.

Rahakaristus või kuni kolmeaastane vangistus ootaks Anvelti ettepaneku järgi süüdlast siis, kui sama tegu on toime pandud kas alaealise või kahe või enama inimese suhtes. Juriidilisele isikule näeb muudatus dopingu tarvitamisele kallustamise eest ette rahalise karistuse.

Anvelti hinnangul peaks muudatus vähendama ravimite süsteemset dopinguna kasutamist. Tema sõnul on Eesti karistusseadustik kuritarvitamiste suhtes küllaltki leebe ega tee vahet dopingu kasutamise üksikjuhtumitel ja süsteemsel kasutamisel.

«Eesti on erinevalt meie põhjanaabritest suhteliselt leebe dopingutegude kriminaliseerimise osas, mis on kaasa toonud mitmeid dopingujuhtumeid, mis devalveerivad meie riiklikult finantseeritavat sporti ja loovad võimaluse ravimite kuritarvitamiseks sporditulemuste parandamisel,» märkis ta ning lisas, et samuti pole kehtivas seaduses kvalifitseeritud koosseisuga kaitstud noorsportlased, kellele võib dopingu tarvitamine tähendada tulevikus tõsiseid terviserikkeid.

Anvelt ütles Postimehele, et muudatus ei ole kuidagi suunatud sportlaste karistamisele. «See on igasuguste doktorite, «bernatskite» vastane paragrahv, see ei puuduta mingil juhul sportlasi, vaid neid, kes sportlasi dopingu tarvitamisele kallutavad, kes tegelevad bisnisega,» lausus ta.

Anvelt esitas muudatusettepaneku karistusseadustiku revisjoni tulemusel valminud eelnõule, mis on riigikogus läbinud esimese lugemise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles