Soosaare-nimelise eetilise esseistika preemia võitis Toomas Paul

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Paul
Toomas Paul Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Enn Soosaare eetilise esseistika auhinna pälvis tänavu teoloog Toomas Paul mullu veebruaris Maalehes ilmunud essee «Aus vale, vale ausus» eest.

Toomas Paul tõstatas mullu 15. veebruaril ilmunud essees küsimuse, kas üksikinimene saab jääda ausaks, kui ühiskond on üles ehitatud valele.

Auhinda annab välja Enn Soosaare sihtasutus aasta jooksul eesti keeles ilmunud poliitikast, kultuurist või moraalist rääkiva essee eest. Mullu pälvis selle Kalle Muuli raamatuga «Isamaa tagatuba» eest ja 2012. aastal Ilmar Raag Postimehes ilmunud esseega «Kultuuritust ei ole olemas».

Tänavu kuulusid žüriisse esimees Ülle Madise, Viivi Luik, Hannes Rumm, Hannes Tamjärv, Neeme Korv, Sulev Vedler ja Ülo Tuulik.

2013. aasta eetiliste esseede esikolmikusse jõudis Andrei Hvostovi lugu «Minu elu Annleenaga», mis ilmus 20. aprillil LPs.

«See oli mõnelegi väljakannatamatult aus. Isegi painav. Aga mure, millest ju ennegi viisakail sõnul ja säästvalt räägitud, jõudis esimest korda väga paljude teadvusesse. Alles siis küsiti valjul häälel, kas oleme ühiskonnana osa oma ligimesist väljapääsmatusse hätta jätnud? Kas oleme seda tahtnud või lihtsalt juhtus nii, on olnud tähtsamale mõelda? Aga mis on nii palju tähtsam kui väärikas elu ja väärikas surm?» küsis žürii esimees Ülle Madise auhinna üleandmistseremoonial.

Esikolmikusse jõudis tänavu ka Valdur Mikita Postimehe AKs aasta viimasel päeval ilmunud looga «Hurda tagasitulek ehk kuidas sokutada šamaanile nutitelefon». 

Võitja rahalise preemia eest hoolitses nagu kahel varasemalgi korral LHV Pank.

Enn Soosaar (1937-2010) oli eesti tõlkija ja publitsist, kes ühiskonnakriitikuna paistis silma kui terava sulega, ent alati väärika stiiliga autor. Aastal 2011 asutas Tallinna ülikool Enn Soosaare sihtasutuse, mille ülesandeks on silmapaistva ühiskonnategelase pärandi säilitamine, edasiarendamine ja jäädvustamine.

Loe homsest Postimehest Rein Veidemanni usutlust Toomas Pauliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles