WC-paberi varguse katse viis päästjalt ameti

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui Sillamäe päästja üritas tunamullu sügisel töölt rulli tualettpaberit ja õhuvärskendajat näpata, ei aimanud keegi, et see toob kaasa aastase kohtulahingu Eesti riigiga.

Anekdootlik lugu sai alguse 2012. aasta 20. oktoobril varahommikul, kui Sillamäe päästekomando koristaja hõimupäeva puhul riigilippu heiskama läks. Parasjagu valves viibinud päästjatele tuli see üllatusena, sest koristajal tavaliselt laupäeval majja asja pole.

Peagi avastas koristaja, et laost on ööga kadunud rull tualettpaberit ja õhuvärskendaja. Valves olnud meeskonnavanem organiseeris seepeale päästjate kappide läbiotsimise, edasi liiguti juba isiklikke sõidukeid kontrollima.

Tulemust ei tulnudki kuigi kaua oodata: kadunud riigivara leiti ühe auto pagasiruumist riiete alt. Sõiduk kuulus 2005. aastast komandos töötanud ja 2011. aastal juhtivpäästjaks ülendatud Dmitri Zubovile. Päästeameti peadirektor algatas juhtunu osas teenistusliku juurdluse, mis lõppes peagi mehe vallandamisega.

Maakohus: kui tualettpaberirulli kadumine avastati, tulnuks helistada politseisse, mitte hakata ise süüdlasi otsima.

Ent Zubov ei jätnud seda niisama. 2013. aasta jaanuaris läks ta töövaidluskomisjoni väitega, et päästeamet lasi ta lahti ebaseaduslikult.

Vallandamisest tulnuks teavitada kuu aega, mitte kümme päeva ette. Komisjon mõistiski mehe kasuks riigilt välja ühe kuupalga koos hüvitisega, kokku 2043 eurot.

Kui päästeamet vaidluse edasi kohtusse viis, võtsid asjad hoopis kummalise pöörde. Maakohus ei jõudnud mitte ainult töövaidluskomisjoniga samale järeldusele, vaid leidis koguni, et päästeametil puudus õigus Zubovi osas teenistuslikku järelevalvet läbi viia. Kui tualettpaberirulli kadumine avastati, tulnuks helistada politseisse.

Lisaks väitis Zubov nüüd kohtule, et ta lavastati süüdi. Mehe sõnul on ta juhtkonna jaoks sobimatu isik, teda on tööl pilgatud ja autorehve tühjaks lastud. Kadunud esemed olevat pagasiruumi sokutatud temast lahtisaamise eesmärgil ja vajalikud tunnistused pressis juhtkond kolleegidelt välja.

Päästeamet väitis vastu, et politsei poleks WC-paberi varguse peale ilmselt isegi kohale tulnud. Läbiotsimisi ja Zubovi erakorralist vallandamist lubas aga päästeameti sisekorraeeskiri. Maakohus andis õiguse siiski Zubovile ja mõistis talle välja sama suure hüvitise nagu töövaidluskomisjongi.

Kohus: päästjate ausus on ühiskonna jaoks eriti oluline

Pool aastat hiljem tuli aga vaidlusse uus pööre. Kui töövaidluskomisjon ja maakohus pidasid Zubovi erakorralist vallandamist seadusevastaseks, siis ringkonnakohus enam mitte.

Tartus asuv kolleegium lasi mullu novembri lõpus avaldatud otsusega maakohtu lahendi piltlikult öeldes auguliseks: kohtunik olla valesti rakendanud nii materiaal- kui ka menetlusõigust.

Esiteks jäi kolleegiumile arusaamatuks, mille alusel Zubovile õigus anti - maakohus väitis lahendis ühtaegu, et arvestas ja ei arvestanud tunnistajate ütlusi. Samal ajal polnud Zubovil ühtki tõendit, et koristaja ja meeskond tema süüdi lavastamiseks kokku mängisid.

Küll aga olid mehel kõik võtmed ja ligipääsud, et paberirull ise oma autosse viia. Veelgi enam - kui tema autost asjad avastati, ei öelnud mees selle kohta midagi, vaid viis need ise komando tualettruumi tagasi.

Ringkonnakohus leidis, et ka sisejuurdlusega polnud päästeamet eksinud. Tööandjal ongi õigus omaenda varaga toimunut uurida ja usalduse minetanute töölepingud ennetähtaegselt üles öelda.

Seda enam, et aususe ja usaldusväärsuse nõue oli kirjas isegi Zubovi enda ametijuhendis.

Ringkonnakohus märkiski, et mehe vallandamisega talle liiga ei tehtud, sest päästetöötajad viibivad tihti inimeste kodudes või firmakontorites ning nende ausus on ühiskonnale erilise tähtsusega.

Kohtuotsus on tänaseks jõustunud, Zubov jäi hüvitisest ilma ja peab kõik kohtukulud ise kandma.

Politseis on nulltolerants

Päästeamet pole ainus, kes sellise juhtumi puhul töötaja vallandaks.

«Politseitöötaja puhul on vargus lubamatu ning selliste juhtumite suhtes kehtib nulltolerants. Vargusele, isegi kui tegemist on väheväärtusliku esemega, järgneks nii politseiametniku kui ka teenistuja puhul vestlus ning inimene kas lahkub omal soovil või vabastatakse ta ametist usalduse kaotuse tõttu,» kirjeldas PPA põhimõtteid pressiesindaja Tuuli Härson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles