Ester Mägi tunneb rõõmu naisheliloojate rohkuse üle

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ester Mägi
Ester Mägi Foto: Toomas Huik

Heliloojat ja kauaaegset konservatooriumi õppejõudu Ester Mäge (92) on nimetatud ka eesti muusika esimeseks leediks. Ta kuulub ühte selliste loojatega nagu Mart Saar, Veljo Tormis ja Cyrillius Kreek, kes kõik on oma loomingu aluseks võtnud rahvamuusika.

Armastust rahvamuusika vastu süstis nooresse heliloojasse tema õpetaja Mart Saar. Tema muusika kohta on öeldud, et see on kohati lausa käegakatsutavalt eestilik. Rahvalaul ja naiselikkus on märksõnad, mida Mäe loomingu puhul kõige sagedamini nimetatud on. Ligikaudu 200 teost kirjutanud helilooja tuntuimad muusikapalad on  «Sümfoonia»,  «Variatsioonid klaverile, klarnetile ja keelpilliorkestrile», «Dialoogid»,  «Bukoolika» ja «Vana kannel».

Kõigepealt palju õnne! Mida see tähtis preemia teie jaoks tähendab?

Minu jaoks tähendab see, et minu loomingut on tähele pandud. Seda eelkõige tänu interp­reetidele, kes on seda loomingut esitanud. Ilma nende tähelepanuta seda ei eksisteeriks. Ma loodan väga, et see looming ka kuulajatele on meeldinud. See on kõige olulisem.

Rääkisite interpreetidest. Kui palju olete üldse interpreetidele mänguruumi andnud, kui range selles osas olete?

Üldiselt ma ei ole väga range. Tekst peab muidugi olema täpne. Aga pigem on mulle isegi meeldinud, kui interpreet omalt poolt midagi on juurde pannud, see on olnud üllatav ja tore. Nii et ettekirjutusi ma teinud pole. Minu muusikas on nii palju detaile ja igaüks kannab isesugust emotsiooni.

Te ise ei ole enam mõned aastad muusikat kirjutanud?

Ei ole jah, mõningad seaded olen teinud, kui keegi on seda palunud. Eks ole juba kirjutatud küll. Leidsin ühel hetkel, et ei ole mõtet, sest uus generatsioon on peale tulnud ja tuleb neile võimalus anda.

Kui palju te sellel uuel generatsioonil silma peal hoiate?

Kahjuks pean ütlema, et kontsertidel pole ma viimasel ajal eriti käinud, kuid raadiost ikka kuulan uuemat muusikat.

Aga mõni selline uus autor, kes on eriliselt kõrva jäänud?

Sellele küsimusele on natuke raske vastata ja kedagi eraldi esile tõsta. Rõõmu teeb, et peale on tulnud just palju naisheliloojaid. Seda pean mina isiklikult väga tähtsaks. Kui mina alustasin, siis olid meil vaid mõned naisheliloojad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles