Indrek Tarand teatas, et kandideerib taas Euroopa Parlamenti

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand.
Indrek Tarand. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Parlamendi saadik Indrek Tarand teatas täna ETV saates «Ringvaade», et kandideerib taas Europarlamenti, astumaks vastu Reformierakonna skeemitamisele peaministri ja Euroopa Komisjoni voliniku ametikohtadega.

Tarand rääkis saates, et on sunnitud uuesti kandideerima uudiste valguses, justkui püüavad peaminister Andrus Ansip ja Euroopa Komisjoni volinik Siim Kallas n-ö. omavahel ameteid vahetada. Tarand hoiatas inimesi parlamendi tasalülitamise ning vaikivasse olekusse surumise eest.

«Üleeile ilmnes plaan, et Ansip ja Kallas vahetavad omavahel kuidagi kohti, unustades, et Eestis kehtib see protseduur, mis on põhiseaduses kirjas, mul pole midagi selle vastu, kui Ansip astub tagasi, sest see on tema õigus, aga leida selle juures, et temast saab järgmine volinik, on ennekuulmatu,» rääkis Tarand, lisades, et eurovolinik peab saama siiski heakskiidu Euroopa Parlamendis, vahendas ERR Uudised.

«Europarlamendis ei saa heakskiitu saada inimene, kes on kümme aastat rääkinud, et tema teab majandusest kõige paremini, kuid kelle juhtimisel oleme jõudnud jälle negatiivsesse majanduskasvu, selliseid inimesi ei saa saata Euroopa volinikuks, aga nemad iseenesest mõistetavalt saavad,» ironiseeris ta.

See oli Tarandi sõnul viimne piisk karikasse, mis sunnib teda sellele vastu astuma. «Sellepärast pean ma taas kandideerima europarlamenti, et oleks võimalik tõkestada selliseid demokraatiavastaseid protseduure,» kinnitas Tarand.

«Ma pean olema alternatiiviks – need, kes tahavd et tekiksid tagatoakokkulepped, skeemitamine, hämarrahastus jms, need valigu Reformi- ja Keskerakonda, kes aga soovivad vabadust, kodanikkonna iseseisvust, mõtlemisvõimelist poliitikat, neil peab olema alternatiiv, sellepärast ma pean seda tegema,» lisas ta.

Viie aasta eest kandideeris Tarand Europarlamenti üksikkandidaadina ning pälvis 102 460 inimese toetuse. Temast rohkem sai hääli vaid Keskerakonna nimekiri, mis pälvis 103 506 valija toetuse. Reformierakond kogus toona 60 877 häält, IRLi nimekirja poolt andis hääle 48 492 inimest ning SDE nimekirja toetas 34 508 valijat.

Europarlamendi valimised toimuvad 25. mail, seekord valitakse Eesti kuus eurosaadikut avatud nimekirjade alusel, kus kandidaadid paigutuvad parteinimekirjades ümber vastavalt saadud häältesaagile. Viie aasta eest kandideeris Tarand, protestimaks muu hulgas just suletud parteinimekirjade vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles