Paet: kindlasti vajab Kallas kohanemisaega

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakondlased kohtusid Siim Kallasega.
Reformierakondlased kohtusid Siim Kallasega. Foto: Mihkel Maripuu

Pärast tänast Reformierakonna juhatuse ja fraktsiooni kohtumist Siim Kallasega olid kultuuriminister Urve Tiidus ja välisminister Urmas Paet üksmeelel, et Kallas on tugev peaministrikandidaat, kelle kasuks räägib kogemus Euroopa Komisjonis.

Erakonna juhatuse liige Urmas Paet ütles pärast kohtumist, et Siim Kallasele esitati palju erinevaid küsimusi, ka näiteks majandus- ja julgeolekupoliitika kohta. «Vaieldamatult on tegemist väga kogenud ja tugeva peaministrikandidaadiga, arvestades, et ta on viimased ligi 10 aastat olnud Euroopa Komisjonis. Eks detailidesse saab alati veel minna, aga üldjoontes olid tema vaated asjadele täiesti vastuvõetavad,» lisas välisminister.

«Kindlasti on vaja tal ka kohanemisaega, sest on ta ju Eesti arenguid viimastel aastatel näinud kõrvalt, aga ma ei näe, et see peaks kuidagi olema miinus,» rääkis Paet.

Üldine suhtumine näis olevat positiivne, mis aga ei tähenda seda, et erakonnakaaslastel ei ole omad ettekujutused, kuidas mingeid asju teha, ja need võivad ka minu omadest erinevad olla.

Urmas Paeti sõnul ei lepitud tänasel kohtumisl kokku täpseid kuupäevi selles osas, millal võiks peaministrivahetus aset leida. «Siin on ju juhatusel ja fraktsioonil veel korralikud koosolekud. Ma usun, et suhteliselt nähtavas tulevikus tuleb hakata koosolekutel neid otsuseid tegema.»

Reformierakonna auesimees, Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas ütles vahetult pärast arutelu reformierakondlastega, et erakonnakaaslased küsisid temalt ootuspäraseid küsimusi. «Küsimusi oli nii oleviku, mineviku kui tuleviku kohta. Põhiliselt kontsentreerus see 2015. aasta valimisprogrammi ja valimisideede peale,» sõnas Kallas.

Kallase sõnul ei olnud ta ideed erakonnaliikmete jaoks võõrad. «Üldine suhtumine näis olevat positiivne, mis aga ei tähenda seda, et erakonnakaaslastel ei ole omad ettekujutused, kuidas mingeid asju teha, ja need võivad ka minu omadest erinevad olla.»

Kultuuriminister Urve Tiiduse hinnangul jäi Reformierakonna tänasest kohtumisest Siim Kallasega mulje, et peaministriks asumise valmisolekut kinnitanud Kallas peab endiselt väga oluliseks ettevõtlust.

Tiidus ütles peale kohtumist Postimehele, et Kallas rääkis erekonnakaaslastele oma mõtetest, mis keskendusid sellele, millises suunas peaks Eesti edasi liikuma. «Loomulikult rääkis ta neist mõtetest oma Euroopa kogemusega seoses, vaadates ka seda, mis maailmas toimub. Ütleme nii, et see oli selline suurem pilt,» lisas kultuuriminister.

«Mina sain niimoodi aru, et Siim Kallas peab endiselt väga oluliseks, et ettevõtlus ja majandus edeneksid, et see on see, mis ühiskonda edasi viib,» rääkis Tiidus.

Reformierakonna juhatus ja riigikogu fraktsioon kohtusid täna Siim Kallasega, kes teatas möödunud nädala lõpus erakonnakaaslastele, et on valmis hakkama peaministriks. Täna pea kolm tundi kestnud kohtumisel esitas Siim Kallas oma ideed, samuti said reformierakondlased temale küsimusi esitada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles