Süüria süüdistas USAd ja Iisraeli rahukõneluste kahjustamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria pealäbirääkija Bashar Jaafari
Süüria pealäbirääkija Bashar Jaafari Foto: SCANPIX

Süüria režiim süüdistas USAd ja Iisraeli ÜRO vahendatud rahukõneluste kahjustamises ja nende tulemusteta lõppemises opositsiooni, kes keeldus terrorismiprobleemi arutamast.

«Kõik üritavad teha oma parimat, et kogu protsessi õõnestada. Nii Iisrael ja ameeriklased ja need nõndanimetatud opositsiooni ülejäänud sponsorid,» tõdes Süüria pealäbirääkija Bashar Jaafari ajakirjanikele.

«Need inimesed pole pühendunud Genfi rahukonverentsi õnnestumisele, hoopis vastupidi - seal polnud üldse mingisugust head tahet,» lisas Jaafar.

Süüria režiim on nõudnud, et läbirääkimistel pöörataks põhitähelepanu terrorismile, mille alla liigitab mässuliste liikumise, kelle ridades on aina rohkem välismaiseid pühasõdalasi.

Hoolimata ummikseisust ja pettumusest kinnitas Jaafari, et kõnelused jätkuvad.

«Me naaseme kõneluste laua taha. Ma ei öelnud, et kõnelused läbi kukkusid, need jätkuvad,» lisas ta.

Genfis toimuvate Süüria rahukõneluste teine voor lõppes, ilma et pooled oleksid leppinud kokku järgmise kohtumise ajas.

Kõneluste teine voor lõppes, ilma et Süüria režiimi ja opositsiooni delegatsioonid oleksid otsustanud uue vooru toimumisaega, ütles opositsiooni delegaat Ahmad Jakal.

Jakali sõnul kujunes laupäevane kohtumine lühikeseks, kuid kõnelusi vahendav ÜRO ja Araabia Liiga esindaja Lakhdar Brahimi kinnitas, et usub läbirääkimiste jätkumist kolmandas voorus.

Kõneluste teist vooru varjutasid algusest peale vastastikused süüdistused. Brahimi vabandas süüria rahva ees edusammude puudumise pärast.

«Mul on väga, väga kahju,» ütles ta.

Brahimi sõnul on kokku lepitud vähemalt võimalike tulevaste kõneluste päevakorras. «Ma väga loodan, et kolmas voor tuleb,» lisas ta.

Opositsioon on rõhutanud, et läbirääkimised peavad keskenduma üleminekuvalitsuse moodustamisele ilma president Bashar al-Assadita. Režiim on aga jäigalt vastu Assadi kõrvalejätmisele.

Brahimi ütles laupäeval, et kui pooled peaksid kõnelustelaua taha naasma, arutatakse esmalt vägivalla teemat, seejärel üleminekuvalitsuse ja institutsioonide moodustamist ning lõpuks rahvuslikku leppimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles