Eesti kaitseväe küberlaborist võib saada NATO ametlik harjutusväli

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppus Cyber Coalition.
Õppus Cyber Coalition. Foto: www.mil.ee

Kaitseminister Urmas Reinsalu tegi hiljuti NATO peasekretärile Anders Fogh Rasmussenile ettepaneku võtta Eesti kaitseväe küberlabor kasutusele alliansi küberkaitse harjutusväljana. Rasmussen vastas, et Eesti ettepanek tuli õigel ajal ja väärib edasiarendamist.

«Hindan kõrgelt Eesti valitsuse ettepanekut võtta teie riiklik küberlabor kasutusele NATO väljaõppeks,» ütles Rasmussen kirjas Reinsalule.

Tema sõnul on Eesti ettepanek kasulik, sest NATO üleminekuväejuhatuse hinnangul vajab allianss uut küberkaitse väljaõppekeskkonda. Eesti kaitseväe küberlaboris on juba korraldatud mitu rahvusvahelist ja kõrgetasemelist küberkaitseõppust.

«Järgmise sammuna peab üleminekuväejuhatus lõpetama küberlabori võimevajaduste ja sellega kaasnevate kulude hindamise ning esitama selle töö tulemused juunikuisele kaitseministrite kohtumisele,» kirjutas Rasmussen. Samuti arutatakse küsimust kaitseministrite kohtumisel 26.-27. veebruaril.

Mis on küberlabor?

2012. aastal rajatud kaitseväe küberlabor on NATO Euroopa liitlaste seas unikaalne küberkaitse väljaõppe- ja harjutuskeskkond.

Keskuses saab läbi viia küberkaitsega seotud väljaõpet, simuleerida erinevaid küberkeskkondi ning harjutada nende kaitset. Laboris on läbi viidud mitmeid rahvusvahelisi õppusi, millest olulisimad on mullune NATO suurim küberkaitseõppus Cyber Coalition 2013 ning NATO küberkaitsekoostöökeskuse õppus Locked Shields. Eesti võõrustab õppust Cyber Coalition ka sel aastal.

Kaitseministeerium jätkab käesoleval aastal küberlaborisse investeerimisega vastavalt kümneaastasele arengukavale, täiendades labori varustust ja võimekust, tuginedes rahvusvahelistest õppustest saadud kogemusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles