Alkoholi tarbinuna auto juhtimiselt tabatud riigikohtunik sai trahvi ja distsiplinaarkaristuse

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suuvee kasutamise või ka alkoholi sisaldava kompveki söömine võib näidata promille. Pildil alkomeeter.
Suuvee kasutamise või ka alkoholi sisaldava kompveki söömine võib näidata promille. Pildil alkomeeter. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mullu septembris tabas politsei alkoholi tarbinuna rollist riigikohtuniku Lea Kivi. Politsei määras kohtunikule trahvi, riigikohus aga mõistis ta süüdi vääritu teo toimepanemises.

Riigikohtu distsiplinaarkolleegiumi otsusest ilmneb, et politsei tabas Kivi alkoholi tarbinuna roolist mullu 22. septembril kella 10.39 ajal Tartus, Lai tänav 6 maja juures.

Politseipatrulli kontrollimisel selgus, et riigikohtuniku väljahingatavas õhus oli alkoholi üle lubatud piirmäära ehk 0,3 mg/l.

Politsei määras Kivile 800 euro suuruse rahatrahvi. Riigikohtuniku käitumise suhtes alustas aga distsiplinaarasja ka tema tööandja riigikohus.

Distsiplinaarotsuses leitakse, et Kivi kohtunikele kehtivate eetikanõuete vastu. Ühtlasi rikkus ta kohtute seaduses sätestatud kohtuniku kohustust käituda laitmatult ka väljaspool teenistust, hoidudes tegudest, mis kahjustavad kohtu mainet. Distsiplinaarkolleegium määras Kivile noomituse.

Riigikohtu esimehele antud kirjalikus selgituses meenutas Kivi, et manustas vahetult enne rooli asumist Gruusiast töövisiidilt kingituseks saadud ravimtaimede leotist.

Ta kahetseb, et ei olnud piisavalt hoolikas ja ettevaatlik ning ei kontrollinud, kuidas ravimtaimede leotis organismile mõjub ja et see on valmistatud alkoholi baasil.

Kivi ütles kohtule, et ei pannud väärtegu toime tahtlikult, vaid tegemist oli kergemeelsusega, sest ta uskus ravimtaimede leotise kinkijaid, kes nimetasid seda tervisejoogiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles