Savisaar: kõik aastad on olnud ilusad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Mihkel Maripuu

Tänane juubilar, Keskerakonna juht ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar ütles Vikerraadiole antud intervjuus, et tema sattumine poliitikasse tulenes ajast ning ehkki see amet on üks raskemaid, pidas ta iga aastat oma elus ilusaks.

«Tegelikult on täna puhas tööpäev, aga ma pole kodunt veel väljagi saanud, sest mul tulid siia hommikused külalised. Praegu olen veel Hundisilmal, aga iga minut peaks hakkama sõitma Tallinna poole,» sõnas Savisaar täna hommikul antud, kuid pärast keskpäeva eetrisse jõudnud intervjuus, taustal kõlamas reibas rahvamuusika.

«Ega see iga ei ole midagi kiita ega laita, igasugust iga tuleb elada rõõmuga ja kunagi ei tohi tunda end noorema või vanemana, kui tegelikult oled,» sõnas Savisaar reipalt. «Seni on kõik aastad minu elus olnud ilusad, loodan, et see trend jätkub ka edaspidi.»

Eesti rahvale eelkõige poliitikuna tuntud Savisaar pidas oma ametit üheks raskeimaks. «Kui te panete tähele, ega minu lastest pole keegi valinud poliitiku ametit ja õigesti on teinud, ega ma neist kellelegi seda soovitanud ka ei ole. Pealegi on poliitika tänapäeval hoopis midagi muud, kui ta oli sel ajal, kui mina alustasin selles ametis,» sõnas Savisaar. «Ega selleks ametiks mingit retsepti pole, tuleb inimeste peale mõelda ja küllap nad sest aru saavad ja hindavad seda. Seda enam, et neid poliitikuid, kes inimeste peale mõtlevad, eriti palju ei ole.»

Teda ennast on nii kaua poliitikas hoidnud teadmine, et iga kolmas või neljas tänaval vastu tulev inimene hoiab talle pöialt ning teisalt vastutus, kuna palju on neid, kelle peale tema peab mõtlema.

Savisaar arvas, et kui ta ei oleks poliitik, oleks ta ilmselt teadlane. «Küsisin eile õhtul oma vanema tütre Maria käest, kuhu edasi ja tema arvas, et temast tuleb kolmanda maailma uurija. Ma usun, et eks minust oleks ka tulnud globaalprobleemide uurija. Minust oleks tulnud teadlane ja publitsist või midagi taolist.»

«See, et elu arenes just poliitikasse, tulenes ajast, aeg oli niisugune. Mul tekkis oma missioon poliitikas ja see pole mind tänaseni jätnud.»

«See oleks väga traditsiooniline, kui ma ütleks, et ei ole kunagi seda teed kahetsenud. Loomulikult on olnud hetki, kus on mõtteid, et kuskil mujal oleks olnud kergem, lihtsam ja rõõmsam, seda enam, et poliitiku elu pole mingi lust ja lillepidu,» tõdes Tallinna linnapea.

«Tänane hommik tõotab helget tulevikku. Mis siin ikka nii erilist, ega sünnipäevi ei tasu ka üle tähtsustada. Iga päeva tuleks elada, nagu oleks see sünnipäev,» märkis Savisaar, kelle telefon piiksuvat täna pidevalt õnnitlusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles