Juudiorganisatsioon süüdistas Ungari võime ajaloo võltsimises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teise maailmasõja ohvritele pühendatud memoriaal Budapestis.
Teise maailmasõja ohvritele pühendatud memoriaal Budapestis. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline juudi kogukondade ja organisatsioonide liit süüdistas Ungari peaministrit Viktor Orbáni ja tema valitsust ajaloo võltsimises.

«Katse võltsida ajalugu selle asemel, et mälestada kahe kolmandiku Ungari juutide hävitamist, on põhjustanud sügavat pettumust,» teatas Juutide Maailmakongressi (WJC) juht Ronald S. Lauder Ungari päevalehes Népszabadság avaldatud avalikus kirjas .

Juudikogukonna pahameele on pälvinud Ungari võimude kava avada monument, mis kujutab Ungarit inglina, mida ründab Saksa kotkas. Kriitikute sõnul püüavad ungarlased sel moel end puhtaks pesta umbes 450 000 juudi surma põhjustamisele kaasaaitamises. Viimasele on viidanud ka kohalikud ajaloolased, kes jaanuaris avaldatud avalikus kirjas rõhutasid, et holokaust leidis aset Ungari võimude aktiivsel osalusel.

Ungari valitsuse teatel on nad korduvalt tunnistanud riigi rolli holokaustis, kuid Orbáni sõnul on memoriaali näol tegu austusavaldusega sõja ohvritele, mis ei nõua täiendavaid selgitusi.

Orbáni valitsust on kritiseeritud ka 1920-1944 Ungarit juhtinud vastuolulise Miklós Horthy valitsemisaja ilustamises. Horthy juhtimise ajal võeti vastu mitu juutide-vastast seadust, mis viis hinnanguliselt 450 000 Ungari juudi surmani. Orbáni sõnul on taolised süüdistused aga alusetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles