Grybauskaitė: me peame oma riigi eest vastutama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iseseisvuspäeva tähistamine Vilniuses.
Iseseisvuspäeva tähistamine Vilniuses. Foto: 15min.lt

Leedu president Dalia Grybauskaitė kutsus iseseisvuspäeval peetud kõnes Leedu rahvast mitte kõhklema, vaid võtma täie vastutuse oma riigi eest.

Leedu riikluse taastamise päeval toimuval traditsioonilisel Balti riikide lippude heiskamise tseremoonial tunnistas riigipea, et Leedus on veel inimesi, kes ei pea iseseisvat riiki ülimaks väärtuseks, ja kutsus rahvast ühtsusele.

«Meil ei ole õigust kõhelda, vaadata tagasi ega viivitada oma riigi ja selle heaolu eest täieliku vastutuse võtmisel. Meie pingutused ja otsused on vajalikud meie riigi tuleviku seisukohalt,» ütles president.

Grybauskaitė lisas, et veel praegugi leidub inimesi, kelle jaoks nende isiklikud huvid on iseseisva Leedu huvidest olulisemad.

«Isegi praegu, kui oleme üheskoos pühendunud iseseisvuse kaitsele ning avatud ja kaasaegse riigi rajamisele, on neid, kelle jaoks iseseisev Leedu ei ole ülim väärtus ning kes on valmis ohverdama oma huvides meie kõige pühamad rahvuslikud ideaalid. Ka üheksakümne kuue aasta eest oli neid, kes Leedu iseseisvuse idees kahtlesid. Kuid nende kindlus, kes rahva oma selja taha koondasid, tõi meieni vabaduse tähenduse ja väärtuse,» ütles president.

Riigilippude heiskamise tseremoonial osalesid teiste seas parlamendi spiiker Loreta Graužinienė, peaminister Algirdas Butkevičius ja opositsioonijuht Andrius Kubilius.

Täna hommikul andis president Grybauskaitė iseseisvuspäeva puhul üle Leedu riiklikud teenetemärgid. Teiste pärjatute seas on sel aastal ka NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen, kellele omistati Vytautas Suure Suurrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles