Parem Eesti jättis VIKi üksinda erakonda tegema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala (montaaž)

Vaba Isamaalise Kodaniku (VIK) ja ühenduse Parem Eesti (PE) baasil uut parteid ei tule, sest PE teatas esmaspäeval suurtele erinevustele viidates, et lahkub uue erakonna algatajate hulgast ning jätkab poliitikas iseseisvalt.

«Kuu aega kestnud koostöö VIKiga on olnud meeldiv ja asjalik, kuid ühistes töörühmades on saanud selgeks, et ollakse liiga erinevad ja PE eesmärkide saavutamiseks on otstarbekas edasi minna üksinda,» ütles PE esimees Maario Laas.

«Meie vaated paljudele Eesti elu küsimustele on küll sarnased, kuid nii praegust olukorda kui pikemaajalisi eesmärke näeme siiski piisavalt erinevalt,» rääkis Laas.

«PE leiab, et Eesti riik vajab põhjalikku restarti, mitte vaid kohatist timmimist. Eesti on sügavas kriisis, praegune poliitiline süsteem on end täielikult ammendanud ja diskrediteerinud. Sellest olukorrast pääsemiseks on vaja teha väga põhjalik analüüs põhjustest, miks me tänasesse seisu oleme jõudnud, ja luua selge tervikmudel, mille suunas liikuda, et elu Eestis ka reaalselt paremaks muutuks. Kui asutada lihtsalt veel üks erakond, ei muutu Eesti inimese elus midagi.»

Ühendused VIK ja PE teatasid 23. jaanuaril, et algatavad koostöös uue erakonna loomise, kuid MTÜ Eesti Vabaerakonna Algatusrühma asutajate hulgas 31. jaanuaril PE esindajaid ei olnud.

«Meie ettepanek oli kohe, et võtame mõned nädalad aega, et ühtlustada kahe osapoole seisukohti ja saada enne asutamist valmis kas või mingi programmiline dokument,» selgitas Laas. «Erakonna asutamine ei ole asi iseeneses ja kindlasti ei ole see võidujooks.»

Laasi sõnul valmib PE esmane programm koostöös ühendusega Restart Eesti aprilli alguseks. Seejärel langetatakse otsus, kas asutakse kohe looma uut erakonda või jätkatakse veel mõnda aega tegevust poliitilise surverühma ja võrgustikuna.

«Meiega on jätkuvalt oodatud koostööd tegema kõik ühendused ja üksikisikud, kes jagavad meie muret Eesti pärast ja kes sarnaselt meiega näevad vajadust luua uus riigimudel, mille alusel Eesti uuesti üles ehitada,» sõnas Laas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles