Herkel: uue erakonna loomist Parema Eesti lahkumine ei mõjuta

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Peeter Langovits / Postimees

Vaba Isamaalise Kodaniku (VIK) juht Andres Herkel ütles, et kuna ühenduse Parem Eesti juhid ei ühinenud Vabaerakonna algatusrühmaga, on ka nende lahkumine partei loojate hulgast pigem mõtteline.

Herkel ütles Postimehele, et pidurdus tekkis juba jaanuari lõpus ning Parema Eesti juht Maario Laas ei kirjutanud kunagi avaldust Vabaerakonna algatusrühma kuulumiseks. «Maario Laas käis täna hommikul siin, ilmselt on ta pärast järelemõtlemist jõudnud järeldusele, et tema ideed on radikaalsemad ja ta soovib need sellisena ka formuleerida,» ütles ta.

Herkel osutas, et ühendusel Parem Eesti ongi ainult kaks liiget: Laas ja Kaspar Ilves, kes on ühenduse registreerinud. «Nende ümber on küll natuke hajusam inimeste hulk, kellest osa on osalenud ka meie töörühmades ja mõned on kirjutanud avalduse algatusrühma kuulumiseks. Nendelt inimestelt pole ma kuulnud küll, et nad sooviksid midagi tagasi võtta või teistmoodi talitada,» rääkis ta.

Herkel kinnitas, et Vabaerakonna edasisi plaane Parema Eesti lahkumine ei mõjuta. «Pigem oleme me asutavat konverentsi edasi lükanud just sellepärast, et seisund oli ebamäärane. Nüüd on see selge,» lausus ta.

Ta ütles, et selliseid olukordi, kus altpoolt tekkiva liikumise puhul hakatakse ühel hetkel liikuma paralleelselt ning paralleelid lõpuks lahknevad, tuleb ikka ette. Samas on tema sõnul positiivne, et on olemas tahe ühiskonna probleeme kirjeldada ja inimesi koondada.

Herkeli sõnul on veebruari algul asutatud Vabaerakonna algatusrühmaga liitunud umbes 150 inimest, nende seas näiteks Jüri Adams, Tarmo Kõuts, Emil Rutiku, Arvo Vallikivi ja Kadri Jäätma. Algatajad soovivad uue partei asutava konverentsi korraldada märtsis ning osaleda aasta pärast toimuvatel riigikogu valimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles