Lastekaitsjad toetavad ühtse perepoliitika loomist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perekond.
Perekond. Foto: SCANPIX

Mitmed laste ja perede huvikaitseorganisatsioonid avaldasid ühiselt toetust sotsiaalministeeriumi ettepanekule koostada «Laste ja perede arengukava aastateks 2011–2016», rõhutades, et Eesti ühtne perepoliitika peab tagama laste toetuse kuni nende täiskasvanuks saamiseni.

14 laste ja perede õiguste eest seisvat organisatsiooni märkisid oma ühisavalduses, et praegu Eestil ühtset laste- ja perepoliitika dokumenti ei ole. Koostatav arengukava peab toetama poliitikate ülese laste- ja perepoliitika kontseptsiooni kujundamist, et tagada laste ja perede elukvaliteet.

«Perepoliitika peamise ülesandena on siiani Eestis nähtud sündimuse suurendamist. Leiame, et sündimust pole võimalik suurendada ilma selleta, et lapsevanem tunneks riigipoolset tuge kuni lapse täiskasvanuks saamiseni. Oluline on tagada laste elukvaliteet ning nende mitmekülgne areng,» märgiti avalduses.

Samuti leiavad organisatsioonid, et sündimuse suurendamist on vaja toetada läbi mitmekülgsemate meetmete, kui seda siiani on tehtud ning selleks on vajalik riiklik strateegia. «Strateegia peab andma selged sihid, kuidas toetada sündimuse suurendamist nii, et last planeeriv lapsevanem teab, et riik toetab erinevate meetmetega vanemaid ja last läbi lapse (0- 18 aastat) elukaare.»

Samuti rõhutatakse vajadust tõhustada riigi suutlikkust efektiivse lastekaitse korraldamisel ja laste õiguste tagamisel ning lastega perede heaolu toetamisel. Kõike seda ei ole nende hinnangul võimalik teha ilma konkreetse strateegilise dokumendi ja sellest tulenevate tegevuskavadeta.

Ühisavaldusele on alla kirjutanud Lastekaitse Liit ja Lapse Huvikaitse Koda, kuhu kuuluvad Perede ja Laste Nõuandekeskus, Hea Algus, UNICEF Eesti, Eesti Kasuperede Liit, Eesti Laste ja Noorte Hoolekandeasutuste Ühendus, Eesti Lastevanemate Liit, Viljandi Lastekaitse Klubi, Nõmme Lastekaitse Liit, Caritas Eesti, Ühendus Isade Eest, Eesti Lasterikaste Perede Liit, SOS Lasteküla Eesti Ühing ning Eesti Lastefond.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles