Uurimine: sajad Põhja-Korea ametnikud võivad olla süüdi roimades

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un.
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un. Foto: SCANPIX

Sajad Põhja-Korea ametnikud võivad olla oma kodumaal süüdi inimsusevastastes kuritegudes ja tuleks tuua rahvusvahelise kohtu ette, ütles esmaspäeval ÜRO uurimisrühma juht.

«Võimalik arv võib ulatuda sadadesse,» ütles Michael Kirby ajakirjanikele.

Kirby ei süüdistanud otsesõnu Põhja-Korea diktaatorit Kim Jong-uni, kuid ütles, et Põhja-Koreas «jooksevad kõik niidid kõrgema juhi kätte».

Neljasaja lehekülje paksune raport annab üksikasjaliku ülevaate «hävitustööst, mõrvamisest, orjastamisest, piinamisest, vangistamisest, vägistamisest, pealesunnitud abortidest ja muust seksuaalsest vägivallast» Põhja-Koreas.

«Paljudel juhtudel [...] on tegemist inimsusevastaste kuritegudega,» seisis raportis. «Nende rikkumiste tõsidus, ulatus ja olemus paljastasid riigi, millel pole tänases maailmas võrdväärset.»

Põhja-Korea keeldus ÜRO uurimisrühmaga koostööd tegemast ega lasknud seda üle piiri. Komisjon usutles Lõuna-Koreas ja Jaapanis kokku 320 põhjakorea pagulast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles