Afganistani telekanal süüdistas kristlikke abiorganisatsioone pööramises

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdur süütamas küünlaid baasi kabelis. Sõjaväebaaside pühakojad on ainsat sorti kristlikud kirikud, mis võivad Afganistanis tegutseda.
USA sõdur süütamas küünlaid baasi kabelis. Sõjaväebaaside pühakojad on ainsat sorti kristlikud kirikud, mis võivad Afganistanis tegutseda. Foto: Reuters/ScanPix

Afganistani valitsus teatas täna, et peatas kahe kristliku abiorganisatsiooni tegevuse nende riigis. Ajendiks sellele sammule oli Noorin TV telereportaaž, mille kohaselt rikkusid abitöötajaid Afganistani seadusi sellega, et nad pöörasid moslemeid kristlusse, kirjutab uudistevõrk AFP.


Uurimise all on Norra päritolu Kirkens Noedhjelp ja USA Church World Service. Üsna väikese auditooriumiga Noorin TV saates näidati kaht meest lugemas farsi keeles kristlikke palveid ja ristimist. Telekanali väitel olid nad afgaanid, kellest said kristlased abiorganisatsioonide pööramise tulemusel.

Afganistani seaduste kohaselt on moslemi muusse usku pööramine surmaga karistatav rikkumine. «Kui nad leitakse olevat süüdi pööramises, mis on meie seaduste järgi kuritegu, neid mitte ainult ei keelustata, vaid antakse ka õigusorganitele karistamiseks,» teatas sealse majandusministeeriumi kõneisik Mohammad Sidiq Amerkhail. «Kui uurimised tõestavad, et nad pole selliste tegevustega seotud, võivad nad tööga jätkata.»

1979. aastast Afganistanis tegutsev Kirkens Noedhjelp tegi täna avalduse, milles nimetas süüdistusi alusetuiks ning lisas, et nad pingutavad selle nimel, et parandada kõige halvemas olukorras afgaanide elu. «Afganistanis, nagu ka mujal maailmas, pole Kirkens Noedhjelpil mingit kava julgustada inimesi pöörduma,» ütles Norra kirikuabi peasekretär Atle Sommerfeldt.

Amerkhaili sõnul nimetas ka Ühendriikide organisatsioon süüdistusi alusetuiks, neid aga AFP ajakirjanikul veel kätte saada õnnestunud polnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles