Andres Herkel kaotas koha ENPA Eesti delegatsiooni juhina

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Andres Haabu

Kümme ja pool aastat Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni kuulunud ja pikka aega seda juhtinud Andres Herkel kaotas tänase riigikogu otsusega selle koha.

Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni ettepanekul määrati tänase otsusega, mille poolt hääletas 56 ja vastu 1 parlamendi  liige, Andres Herkeli asemele delegatsiooni juhiks Liisa-Ly Pakosta.

Staažika Herkeli lahkumine tekitas riigikogu liikmetes küsimusi. Aivar Riisalu Keskerakonnast tundis huvi, mis põhjusel selline otsus tehti: «Kindlasti on tegemist inimesega, kellel on süda õige koha peal ja kes on Eesti asja ajanud ikka väga hingega. Millega ta siis nüüd hakkama sai, et teda on vaja selliselt auväärselt kohalt, kus teda ka rahvusvaheliselt aktsepteeritakse, siiski täna, Eestile väga vastuolulisel päeval, tagasi kutsuda? Kas siin võiks otsida mingeid märke või on ta tõepoolest millegagi hakkama saanud, et ta enam ei kõlba seda ametit pidama?»

«Märke tänasel päeval ei maksa otsida, see on IRL fraktsiooni ettepanek, kuna Herkel on nende fraktsioonist lahkunud,» vastas eelnõu ette kandnud Margus Hanson.

Kadri Simson Keskerakonnast päris, kas ENPA nõuab, et iga delegaat peab kuuluma mõnda erakonda. Hanson vastas, et sellist reeglit ei ole, vaid riigikogu liikmed saavad ise otsustada delegatsiooni koosseisu.

Ta lisas, et Andres Herkel on olnud silmapaistev delegaat ja delegatsiooni hästi juhtinud.

Pärast mõningast protseduurilist segadust õnnestus fraktsioonitul Andres Herkelil teha lühike sõnavõtt, milles ta tänas IRLi fraktsiooni selle pikaajalise usalduse eest. «Meil oli eile väliskomisjonis ka arutelu Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee delegatsiooni töö kohta. Marko Mihkelson võttis selle väga kenasti kokku: see on välisdelegatsioon ja see on assamblee, mille puhul kired on kõige teravamad, seal tehakse raporteid individuaalselt riikide kohta, see tekitab ka väga teravat vastuseisu ja sellest tulenevalt ilmselt töö sellel asssambleel on tihti kõige pingelisem. Me ei näe seda siin, kuid demokraadid nendes riikides, millega meil on koostöö – Ukraina, Gruusia jne –, näevad seda väga hästi. Ma tahan kutsuda üles ka fraktsioonide juhte hindama seda tööd ning saama aru sellest, kui riigikogu liikmetel on kohustusi täita väljaspool Eestit,» rääkis Herkel.

Teise muudatusena määrati Reformierakonna fraktsiooni ettepanekul riigikogust lahkunud ning selle aasta algusest tööinspektsiooni juhtima asunud Maret Maripuu asemele delegatsiooni asendusliikmeks Rait Maruste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles