USA ametnik: Abhaasias ründasid Vene väed

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO vaatlusmissioon Abhaasias (UNOMIG).
ÜRO vaatlusmissioon Abhaasias (UNOMIG). Foto: Wikipedia.org

USA välisministeeriumi kõrge ametniku sõnul osalesid ka Vene üksused paari päeva eest Abhaasias korraldatud rünnakus, millega tõrjuti Gruusia väed välja strateegilisest Kodori kurust, ehkki Moskva seda eitab.

Thbilisi teatas juba teisipäeval, et on tõmmanud oma väed Kodorist tagasi, kuna neid ründasid nii Abhaasia separatistid kui ka Vene väed, vahendas AFP. Suhhumist väideti hiljem, et grusiinide üksused alistati lahingutes, milles osalesid vaid tunnustamata vabariigi jõud.

USA asevälisministri abi Matthew Bryza lükkas selle info aga ümber. «Kodori kuru ründasid niinimetatud (Vene) rahuvalvajad ja komandör Tšaban,» märkis diplomaat. «Vene väed ja õhujõud võtsid sellest osa,» kinnitas ta, kommenteerides vene keeles juhtunut Gruusia televisioonile.

Abhaasia on teine ja märksa suurem separatistlik provints Gruusias. Lõuna-Osseetias eelmisel nädalal puhkenud võitluseni oli valdav osa sellest abhaasi mässuliste kontrolli all, kuid strateegilise Kodori kuru ülemist osa hoidsid enda käes grusiinid. Sel nädalal tõrjuti nad aga sealt välja.

Vene rahuvalvajad viibivad Abhaasias juba eelmise kümnendi keskpaigast, kui sõlmiti vastav leping SRÜ tasemel, ning Moskva on piirkonnas üha enam kanda kinnitanud. Kahe vaenupoole tegevust jälgivad pikemat aega ka ÜRO vaatlejad, kes evakueerusid viimase konflikti arenedes.

Lõuna-Osseetia võitluse eel ja ajal sisenes ka sellesse konfliktitsooni suur hulk Vene sõdureid, kes on viimastel päevadel liikunud takistamatult ringi Gruusia lääneosas, purustades seal mahajäetud sõjaväerajatisi. Gruusia läänerannikule saadeti konflikti ajal ka Vene sõjalaevad Sevastoopolist.

Abhaasia separatistliku provintsi kõrval, teisel pool piiri, asub ka 2014. aasta taliolümpialinnaks valitud Sotši, kus täna kohtub Saksa liidukantsler Angela Merkel Venemaa presidendi Dmitri Medvedeviga.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles