Ilves kiitis piirivalvurite professionaalsust

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalvurid
Piirivalvurid Foto: Ants Liigus

Eesti kagu- ja lõunapiiriga tutvunud president Toomas Hendrik Ilves tunnustas piiri kaitsvate ametnike professionaalsust ja pühendumust.

«Siin pole oluline, kas te kannate rohelist või sinist mundrit, sest tähtis on, et igaüks teist teenib Eesti riiki,» märkis Ilves.

«Eesti piirivalvel lasub kahekordne vastutus - kaitsta Euroopa Liidu välispiiri ning hoida Schengeni ühtne viisaruum puhas näiteks illegaalsetest põgenikest või rahvusvaheliste autovaraste ja salakaubavedajate liikumisest,» lisas president.

Riigipea külastas täna Värska kordonit, tutvus piiri valvamisega Kulje lahel, Lämmijärvel ja Võmmorskis ning käis Koidula raudteepiiripunktis, mis peab valmima järgmisel suvel ja muutuma Riia-Peterburi rongiliikluse transiitsõlmeks.

Samuti külastas president Eesti-Läti piirivalve kontaktpunkti Valka linnas ning kapten Rain Kuus tutvustas talle piirivalve valmidusüksuse tegevust, mis on suuresti suunatud illegaalse migratsiooni tõkestamisele.

Ilves avaldas veel lootust, et kodakondsus- ja migratsiooni-, piirivalve- ning politseiametite hiljutine ühendamine tähendab ka kõigi nende ametkondade tugevuste liitmist ning see suurendab turvalisust nii piiril kui ka riigi sees.

«Küll aga on selge, et ühendametkond saab ühiskonnale ja ka enda inimestele maksimaalselt edukas olla vaid siis, kui osatakse hoida piirivalve, politsei ja kodakondsusameti seniseid tugevaid väärtusi ning traditsioone,» lisas Ilves.

Riigipea rõhutas rahvusvahelise koostöö olulisust Eesti, Läti ja Vene piirivalve- ja politseiasutuste vahel.

«Seda on tarvis nii Euroopa Liidu välispiiri kaitsmisel kui ka Schengeni viisaruumi laienemise järel Balti riikide omavaheliste piiride igapäevasest valvamisest loobumise järel tekkinud ühtse ruumi turvamisel,» sõnas Ilves.

«Mul on heameel saada kinnitust, et Eesti piirivalvurite töised kontaktid Läti ja Venemaa kolleegidega on tihedad ja asjalikud ning koostöö tulemuseks on mitmed edukad operatsioonid ka ebaseaduslike põgenike ja nende ülevedajate tabamiseks.»

Homme tutvub riigipea Pärnus Eesti läänepiiriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles