Täna lehes: Postimees aitab Siim Kallasel valikuid teha

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip ja Siim Kallas veebruari keskel reformierakondlaste kohtumisel Kallasega Tallinnas Olümpia hotellis.
Andrus Ansip ja Siim Kallas veebruari keskel reformierakondlaste kohtumisel Kallasega Tallinnas Olümpia hotellis. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Pikk Eestist eemalolek vajab järeleaitamist, Postimees püüab valitsusjuhiks pürgivat Siim Kallast aidata lähinädalate valikute juures.

Taas on käes aeg, mil kõik räägivad kõigiga: Reformierakond räägib uues tuules oma vana partneri Isamaa ja Res Publica Liiduga, peaministrit vahetava erakonnaga otsivad kontakti teisedki erakonnad.

Pooleteise nädala pärast koguneb esmalt Reformierakonna volikogu ja seejärel, 2. märtsil erakonna üldkogu ning see nädalavahetus saab määravaks võimuliidu edasiste arengute suhtes. Esimese pääsukesena tuleb aga oodata vabariigi aastapäeva eelõhtul, 23. veebruaril peaminister Andrus Ansipi kõnet Tartus, kus ta võib anda märke tulevikuks ja vaadata tagasi oma valitsemisajale.

On tähelepanuväärne, et Reformierakond suutis 2011. aasta riigikogu valimiste järel näidata  koalitsioonipartnerite suhtes üles tuntavat suuremeelsust ja andis neile endaga samaväärselt kuus ministrikohta. Reformierakond sai loomulikult peaministrikoha, IRLile läks spiikri positsioon.

Reformierakond oleks võinud olla ju palju ülbem: nende valimisjärgsed 33 kohta IRL 23 vastu lubanuks jaotust 6:6 asemel näiteks 8:4. Ka riigikogu komisjonide juhtide kohad jagati võrdselt. Kuna Reformierakond soovis, et tegemist oleks kindlate, võrdväärsete partneritega, kellele pole võimalik teistel parteidel midagi üle ega juurde pakkuda.

Koalitsioonikõnelustel oli jutuks ka Mart Laari väljavaated eurovoliniku kohale. Laar ütles Ansipile, et on sellest kohast tõesti huvitatud, aga lisas, et see ei peaks olema osa kauba tegemisest. Ansip oli nõus, nii jäi. Nüüd on seis teine. Just 2011. aasta kohajaotusele tagasi vaadates näeb Reformierakond, et partneritel pole enam õigust midagi nõuda. IRLi vankumatu nõudlus volinikukohale ületab nende jaoks igasuguse taluvuse piiri.

Kui praegune võimuliit ei peaks lähinädalatel millegipärast veel aastaks valitsemiskokkuleppeni jõudma, kui uued vangerdused ja plaanid nõuavad IRLil selgroo liialt kõveraks vajutamist, siis oleks sotsiaaldemokraadid nõus plaani pidama.

Sotside juhist Sven Mikserist, kui kunagise KeRe (2002-2003) koalitsiooni kaitseministrist, räägitakse

siiani heaga. Kohalikel valimistel Narvas suurtulemuse teinud Jevgeni Ossinovksi oleks nupukas valik regionaalministri kohale või miks mitte sotsiaalministriks, kui näiteks Rõivas rahandusministri kohale mängida. Ja endisel politseijuhil Andres Anveltil oleks kindlasti järeleaitamistööd siseministeeriumis, kuigi 2015. aasta riigikogu valimisjärgset aega silmas pidades vaataks ta pigem justiitsministri tooli poole. Sotside üks juhtkuju Indrek Saar on osav pea igas valdkonnas.

Kes praegustest ministritest võiks Siim Kallase kabinetis jätkata, kes aga vajaks välja vahetamist, loe lähemalt Postimehe paberlehest või Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles