Suurüllataja astub taas publiku ette

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Bistro Beyond», maagiline sõnadeta teater.
«Bistro Beyond», maagiline sõnadeta teater. Foto: Henry Griin

Eesti teatri suurim saladus, viimasel draamafestivalil vaatajaid vaimustanud müstiline ja hõrk lavastus «Bistro Beyond» on taas publiku ees. Enne seda vaid mõni kord Piibi ja Tuudu mängumajas ette kantud teost näeb ka nüüd vaid seitsmel õhtul – järgmisel nädalal Tallinnas ja märtsi alguses Tartus.

Siiski peab tunnistama, et «Bistro Beyond» pole sada protsenti Eesti lavastus, lisaks Piibile ja Tuudule seisab sõnadeta näitemängu taga rahvusvaheline teatritrupp Krepsko. 2001. aastal asutatud Krepsko improvisatsioonilised lavastused on erilised musta absurdihuumori poolest. Nende mängukavas on praegu kolm rahvusvahelist lavastust, mida mängitaksegi nii Iisraelis, Poolas kui ka Eestis.

Groteskse, ent lummavalt luksusliku muinasloo «Bistro Beyond» on lavastanud Krepsko eestvedaja, soomlanna Linnea Happonen. Lisaks Toomas Trossile ja Mari Mägile mängivad selles taanlane Katrine Weigelt ja katalaan Pau Zabaleta i Llauger. Kõige erilisemaks näitlejaks on aga elus pruunikirju kana, kelle mäng (ilma igasuguse irooniata) pakub võrratuid hetki!

Lavastuse tegevus leiab aset maailma servas asuvas peaaegu hüljatud kohvikus, kus pakutakse pisaratega täidetud tassist viimast lootust, tekitades lõputut iha millegi enama järele. Kohviku salapärase ja detailirohke maailma on kujundanud üks huvitavamaid Eesti noori teatrikunstnikke Kristel Maamägi.

«Bistro Beyondis» näeb peaaegu et täiuslikku koostööd: muusika, lavakujundus, näitlejate liikumine ja idee loovad koos tervikliku maagilise maailma, mida publik vaatab suu ammuli, kartes aeg-ajalt isegi hingata ja teatrimuinasjutust ärgata.

Kuna trupp on rahvusvaheline ja kõiki etendamisega seotud kulusid pole võimalik piletimüügiga tasa teenida, on kõigil «Bistro Beyondi» fännidel võimalus toetada tegijaid Hooandja portaalis.

«Bistro Beyondi» mängitakse 26., 27. ja 28. veebruaril ja 1. ja 2. märtsil Tallinnas Okasroosikese lossis ning 4. ja 5. märtsil Tartus Genialistide klubis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles