Kolmandik Eesti inimestest tegi aasta jooksul vabatahtlikku tööd

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Teeme ära!" talgud Pärnus.
"Teeme ära!" talgud Pärnus. Foto: Ants Liigus

Uuringust selgub, et viimase aasta jooksul on vabatahtlikku tööd teinud 31 protsenti Eesti rahvast.

Praxise uuring näitab, et viimase aasta jooksul on vabatahtlikes tegevustes osalenud 31 protsenti Eesti elanikest. Enim motiveerib inimesi võimalus saada oma tegemistest ja saavutustest emotsionaalset rahulolu.

Vabatahtliku tegevuse valdkondadest oli eelmisel aastal kõige populaarsem keskkonnakaitse. Levinuim viis vabatahtlikuna tegutseda on osaleda heakorratöödel, talgutel ning remonditöödel – seda tegi 61 protsenti kõigist mullu vabatahtlikuna tegutsenutest.

Sarnaselt viie aasta taguse ajaga on jätkuvalt menukad valdkonnad ka kohaliku elu edendamine, osalemine külaliikumises ja tegutsemine linnade asumiseltsides.

Kõige aktiivsemad vabatahtlikud moodustavad kogu elanikkonnast 5 protsenti. Nad tegutsevad vabatahtlikuna iganädalaselt või -kuiselt, nad on peamiselt vabaühenduste liikmed ning panustavad keskmisest enam ürituste korraldamisesse ja ühenduste juhtimisse ning ka huviringide juhendamisse ja sotsiaalsete rühmade huvikaitsesse.

Analüüsi üks autoritest Maiu Uus Praxisest avaldas heameelt selle üle, et uuringus osalenud leidsid, et vabatahtlik tegevus on Eesti ühiskonnas kõrgelt väärtustatud ja sellel on hea maine.

Uuringust tuli ka esile, et vabatahtlikuna tegutsemise määr ei ole üle Eesti ühtlane. Kõige aktiivsemad ollakse Jõgeva, Võru ja Rapla maakondades. Kõige väiksem vabatahtlike osakaal on Saaremaal, Põlvamaal ja Viljandimaal. Oluline on ka tegevuse sagedus – 73 protsenti vabatahtlikest on panustanud rohkem kui üks kord.

Samuti leiti uuringuga, et 52 protsenti vabatahtlikest osales vabatahtlikus tegevuses omal algatusel ning 46 protsenti osales mõne organisatsiooni eestvedamisel või kutse peale. 15 protsenti tegutses avaliku sektori asutuse juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles