Kivirähk: erakonna loomises algatuse tegijatel kokkulepet pole

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Kivirähk.
Juhan Kivirähk. Foto: Peeter Langovits

Algatuse «Elamisväärne riik» loojatel pole kokkulepet selle pinnalt uue erakonna loomiseks, kuid kui see plaan peaks tekkima, väärib see toetust, ütles üks täna avalikustatud algatuse koostajatest, ühiskonnateadlane Juhan Kivirähk.

«Pärast Rahvakogu toimumist oli teatud vaikelu periood, kus kodanikud lootsid, et nüüd riigikogu võtab midagi ette, et juhtimisstiili ja erakondlikku korraldust muuta. Riigikogu valmistas aga neile ühe aprillinalja, mis 1. aprillil jõustub. Arvasin, et nüüd on aeg riigikogule meelde tuletada, et kodanikud ei ole kõik Eestist ära kolinud, vaid on oodanud, mida nad teevad ja kui teevad ebapiisavalt, tulevad jälle oma nõudmiste ja ootustega välja,» rääkis Kivirähk Postimehele.

«Minu jaoks on motiiv see, et praegune europarlamendi valimiste aasta ja aasta pärast toimuvad riigikogu valimised ei toimuks sellises erakondade kohtade vahetamise kampaanias, et kes saab ühte või teise kohta endale parema koha, vaid räägitaks nendel teemadel, mis on Eesti ühiskonna jaoks tõeliselt olulised,» lisas Kivirähk.

«Meie oma pöördumises toome välja terve hulga teemasid. On hulk poliitilisi tabuteemasid, nagu et maksude üle me ei vaidle või et kodakondsuspoliitika on meil muutumatu – mina arvan, et ka need teemad peaksid olema arutluseks avatud ja sellele meie pöördumine üritab kaasa aidata,» ütles Kivirähk.

Kui avalikkus nende teemade üle arutab, siis loodetavasti võtavad ka erakonnad need jutuks, avaldas Kivirähk lootust.

Selle algatuse põhjal uue erakonna loomises tema sõnul tegijatel kokkulepet ei ole: «Edasised sammud sõltuvad sellest, millise toetuspinna see avaldus leiab, kui keegi mõtleb selle pinnalt erakonna loomisele, siis mina kindlasti neid inimesi toetaksin.»

Kivirähk ise erakonna loomisega tegelema ei hakkaks, sest tema hinnangul nõuab see teistsuguseid oskusi, kui tal on: «Mina olen ühiskonna uurija, oskan ühiskonnas toimuvat analüüsida ja kindlasti nõu anda. Kui mõnel tekkival erakonnal neid minu oskusi vaja oleks, siis ma kindlasti aitaksin kaasa,» ütles ta siiski.

«Mina enda arvates osalen poliitikas juba laulvast revolutsioonist ja Rahvarinde aegadest peale, ma ei arva, et ma viimase 25 aasta jooksul oleksin poliitikast kuidagi eemal olnud,» märkis ühiskonnateadlane.

Täna avaldatud ühiskondliku algatuse «Elamisväärne riik» pöördumine kutsus üles arutelule ja pakkus võimalikke lahendusi mitmetes diskussiooni vajavates eluvaldkondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles