Saarts: kui vaja, leiab Reform võimaluse IRList lahti saada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Peeter Langovits

Politoloog Tõnis Saarts ütles Reformierakonna võimalikke edasisi samme kommenteerides, et kui partei peaks tahtma vabaneda koalitsioonipartner IRList, siis kindlasti leitakse selleks võimalus.

Saarts ütles Kuku raadiole antud intervjuus, et ilmselt ootavad peaminister Andrus Ansipi sel pühapäeval ees ootavat kõnet kõige ärevamalt IRLi ja võib-olla ka Keskerakonna esindajad. Politoloogi hinnangul on põhiküsimus selles, kas Reformierakond jätkab koalitsioonis IRLiga või valib uue partneri. Samas arvas Saarts, et ilmselt siiski jätkatakse senise koalitsioonipartneriga.

Saartsi sõnul võib asi piirduda vaid valitsusremondi ehk mõne ministri väljavahetamisega, kuid võimalikke stsenaariume on mitu. «Me teame, et Reformierakond on väga edukalt varasemaid koalitsioone lõhkunud, tehes teatud manöövreid ja üles puhudes teatud skandaale, mis on nende partneritega seotud. Kui tõesti on vaja IRList lahti saada, siis ma usun, et selle tee nad leiavad,» rääkis Saarts.

Küsimusele, kas valitsusremont aitaks Reformierakonna toetust tõsta, vastas Saarts, et arvestada tuleb seda, et partei on juba 15 aastat võimul olnud ja kuigi ministrite vahetus võib tuua värskema kuvandi, saab määravaks ikkagi see, kuidas hakkama saadakse.

«Kahtlemata on kogu selle käigu taga väga tõsine mure, et ei võideta järgmisi valimisi või läheb neil sama kehvasti kui viimastel kohalikel valimistel. See mure on siin ilmselgelt. Ja ka poliittehnoloogilised traagelniidid paistavad sellest käigust välja, see on ju päris selge,» rääkis politoloog.

Ta avaldas arvamust, et kõige murelikum on toimuva üle IRL, kes lootis juhtiva paremerakonna positsiooni endale haarata, järgmistel parlamendivalimistel Reformierakonna nurka mängida ja ajaloolise valimistulemuse saada. «Aga nüüd tundub, et võib isegi minna vastupidi,» ütles Saarts.

Siim Kallase kui võimaliku peaministri puudustena tõi politoloog välja VEB fondi skandaali ja selle, et Kallas on kaua Eestist ära olnud. «Nii et kindlasti see väga lihtne Reformierakonnale ei saa olla, aga ikkagi loodetakse selle vahetusega võita järgmised valimised. Sellele erakonnale on maine mõttes oluline olla alati võitja,» rääkis ta. Saartsi sõnul sõltuvad valimistulemusest ka paljude reformierakondlaste töökohad, mis kaovad, kui valitsusparteina jätkata ei suudeta.

Ta avaldas veendumust, et Reformierakond mõtleb kaks sammu ette ja oluliste parteiliikmete peas on võimalikud stsenaariumid juba ette mõeldud. «See ei ole sedasorti erakond ega sedasorti liidrid, kes teevad uisapäisa otsuseid ja vaatavad, kuidas välja kukub. Siin planeeritakse ikka ette,» rääkis Saarts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles