Ansip koalitsioonipartneri vahetusest: läbirääkimisi pole peetud

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: Jassu Hertsmann / Postimees

Peaminister Andrus Ansip ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et võimaliku koalitsioonipartneri vahetuse teemal pole läbirääkimisi peetud.

Küsimusele, miks on plaanis uude koalitsiooni kaasata sotsid, vastas Ansip, et tema uut valitsust kokku ei pane, kuid märkis, et ei näe selles idees mingit loogikat. IRLi väljavahetamist sotside vastu Reformierakonna juhatus arutanud pole, kinnitas Ansip. «Üldse pole läbirääkimisi olnud. Praegu on Eesti Vabariigil valitsus, kui see valitsus peaks ükskord tagasi astuma, küllap siis hakatakse ka läbi rääkima,» vastas ta ajakirjaniku selleteemalisele küsimusele.

Ansip lükkas ümber ka väite, nagu valiks Reformierakond 2. märtsil oma üldkogul uue juhatuse esimehe, selgitades, et üldkogu päevakord tuleb kinnitada kuu aega varem ja sellist punkti sinna seekord kirja ei pandud.

«Meil ei ole seda plaani, aga keegi mõtleb välja ja hakatakse kohe rääkima, kuidas tuleb suur koalitsioon, kolm osapoolt ja siis kõik muu sinna takkajärele. Oodake ära ikka, iga asi omal ajal,» manitses peaminister.

«Ükskord ma esitan tagasiastumisavalduse. Siis ma loodan, et Reformierakonna juhatus kaalub väga põhjalikult, kellele tehakse ettepanek kandideerida peaministri ametisse. Ma loodan väga, et vabariigi president – kui praegune valitsus lõpetab oma tegevuse – teeb ettepaneku uue valitsuse moodustamiseks Reformierakonnale. Selline on poliitiline reaalsus,» rääkis Ansip, viidates, et Reformierakonnal on riigikogus 34 esindajat. «Ma usun, et riigikogu kõige suuremale fraktsioonile on mõistlik teha ka ettepanek valitsuse moodustamiseks, kui see valitsus oma tegevuse kunagi peaks lõpetama,» ütles ta.

Küsimusele, millised oleksid tema eelistused uute ministrite ja Reformierakonna koalitsioonipartneri osas, vastas Ansip, et see on küsimus tulevasele peaministrile. «Kui mina ükskord enam valitsust ei juhi, siis juhib seda keegi teine ja küllap siis on tema otsustada, kes on tema kabinetis ministrid ja missugused on koalitsioonipartnerid,» ütles ta.

Ansip tõrjus ka väidet, nagu oleks Siim Kallas Reformierakonna peaministrikandidaat, öeldes, et selleteemaline suhtlus Kallasega on olnud vabas vormis ja ta pole saanud erakonna ametlikku heakskiitu.

Ajakirjanikud uurisid pressikonverentsil ka haridusminister Jaak Aaviksoolt ja keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuselt, kas nad jätkaksid tööd uues valitsuses, mille peale mõlemad vastasid jaatavalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles