Kaitseväelased saavad Kesk-Aafrika missioonil kahekordset päevaraha

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesk-Aafrika Vabariiki suunduv Scoutspataljoni üksus missioonieelsel väljaõppel Nursipalu harjutusväljas veebruari keskel.
Kesk-Aafrika Vabariiki suunduv Scoutspataljoni üksus missioonieelsel väljaõppel Nursipalu harjutusväljas veebruari keskel. Foto: Kristel Maasikmets / kaitsevägi

Kaitseministeerium saatis kooskõlastusele määruse eelnõu, mille järgi hakkavad Kesk-Aafrika Vabariigis missioonil teenivad kaitseväelased saama kahekordset päevaraha.

Kahekordse päevaraha määramise ettepaneku tegi kaitseministeeriumi komisjon, mis võttis arvesse võimalikku tegevuse intensiivsust, piirkonna klimaatilisi ja sanitar-, epidemioloogilisi tingimusi, ülesannete iseloomu ning lahinguoperatsioonidel osalemise sagedust, sealhulgas vaimse ja füüsilise mõju analüüsi.

Kaitseväel puuduvad Kesk-Aafrika Vabariigis missioonil osalemise kogemused. Missiooni teenistuspiirkonnaks on riigi pealinna Bangui piirkond, staabi asukoht on Bangui linnas. Piirkond on julgeoleku seisukohalt stabiilsem kui riigi ülejäänud territoorium, kuid ohtlikum kui samas geograafilises piirkonnas toimuv missioon Malis, märkis kaitseministeerium eelnõu seletuskirjas.

Missioonil osalevate tegevväelaste ülesanne on julgestus- või kiirreageerimisüksusena tegutsemine, mistõttu võivad ohuallikaks olla rahvarahutused või rünnakud Eesti üksuse vastu. Eelnõu kohaselt on Euroopa Liidu rahutagamise operatsioonil Kesk-Aafrika Vabariigis osalevate tegevväelaste päevaraha koefitsient 2.

Hinnang missioonipiirkonna tingimustele tugineb luureandmete analüüsile ning kaitseväe esindaja kohapeal koostatud olukorra hinnangule. Koefitsient on määratletud ühetaoliselt kõikide sõjaliste auastmete põhiliikide osas, kuna ohuhinnangu kohaselt on kõigil operatsioonil osalevate tegevväelaste ülesande riskitase samaväärne sõltumata ülesandest.

Kahekordse päevaraha maksmisel suurenevad Kesk-Aafrika Vabariigi missiooni kulud arvestuslikult 214 000 euro võrra aastas. Kulud katab kaitseministeerium oma eelarvest.

Kaitseministeerium määrab koefitsiendid kõigi välismissioonide jaoks, lähtudes missiooni iseloomist,  piirkonna ohtlikkusest ja muudest teguritest. Enamasti sõltub koefitsient auastmest ja missioonil täidetavatest ülesannetest.

Näiteks NATO Afganistani missioonil osalevate kaitseväelaste päevaraha koefitsient on vahemikus 3,1-1,8. Kõrgeim, 3,1-kordne koefitsient on Afganistanis lõhkeseadeldise demineerimismeeskonna või erioperatsioonide grupi vanemohvitseril. Madalaim 1,8-kordne koefitsient on Afganistanis tagalatoetuse nooremallohvitseril ja sõduril.

Malis Euroopa Liidu väljaõppemissioonil teenivate kaitseväelaste päevaraha koefitsient jääb vahemikku 1,6-1,9, ÜRO Mali missiooni staabiohvitseril 2, ÜRO Lähis-Ida vaatlusmissiooni vaatlejal 1,8 ning NATO Kosovo missiooni staabiohvitseridel vahemikus 1,3-1,4.

Riigikogu võttis eile vastu otsuse, mille kohaselt saadab Eesti kuni 55 kaitseväelast Euroopa Liidu juhitud rahutagamismissioonile Kesk-Aafrika Vabariiki.  Kava järgi sõidab missioonile rühmasuurune üksus ja selle toetuselement ehk ligi 50 kaitseväelast.

Riigikogu otsuse kohaselt võib missioonil osaleda kuni 55 kaitseväe tegevväelast alates otsuse jõustumisest kuni 31. augustini.

Eesti üksuse osalemine missioonil on ühekordne, mis tähendab, et pärast neljakuulise rotatsiooni lõppu uut rühma Kesk-Aafrika Vabariiki ei lähetata. Küll võimaldab parlamendi tänane otsus kasutada kuni aasta lõpuni missioonil veel kuni viit staabiohvitseri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles