Rõivas: alkoholipoliitika keskmes on soov hoida lapsi alkoholist eemal

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaalminister Taavi Rõivase sõnul seab eile õhtul valitsuskabinetis tutvustatud riigi alkoholipoliitika tulevikusuunad ehk roheline raamat keskmesse alkoholi kättesaadavuse takistamise alaealistele.

«Me tahame, et lapsed ei saaks alkoholi kätte ega harjuks seda tarvitama. Eesmärk on see, et saaksime oma lastele üle anda tervema Eesti,» ütles sotsiaalminister.

Alkoholipoliitika teise peamise eesmärgina tõi sotsiaalminister esile soovi aidata liigtarvitajatel vähem juua. Eestis tarbitakse aastas 10,6 liitrit puhast alkoholi inimese kohta. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) hinnangul on iga elaniku kohta kuus liitrit absoluutset alkoholi aastas piir, millest rohkema puhul saab rahva tervis juba tõsiselt kahjustada. Roheline raamat seab lähemaks eesmärgiks, et Eesti elanikud tarbiksid maksimaalselt 8 liitrit inimese kohta.

«Alkoholi liigtarvitamisest tekkinud kahjud tervisele ning ühiskonnale on väga suured,» märkis Rõivas. «Oleme rohelises raamatus teinud terve rea ettepanekuid alkoholi kättesaadavuse piiramiseks ja kahjude vähendamiseks.  Eraldi müügialade loomine, järelvalve tugevdamine, võitlus salaturuga, sõltlaste ravi ja nõustamine on vaid mõned näited,» ütles Rõivas. «Vabariigi aastapäeva eel kutsun üles ka meediat pöörama suuremat tähelepanu alkoholi reklaamile ja selle sobilikkusele. Viin ei ole vabaduse, vaid sõltuvuse sümbol,» ütles minister.

 Green paper ehk roheline raamat on rahvusvaheline termin dokumendile, mis kajastab arutelu teatavas poliitikavaldkonnas. Alkoholipoliitika rohelise raamatu koostamises osales kokku ligi 100 inimest 41 organisatsioonist ja asutusest. .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles