Siim Kallas: kavatsen tuua Eesti poliitikasse Arvamusfestivali vaimu

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas, Andreas Kaju ja Urmo Kübar arutlesid Arvamusfestivalil mullu augustis, kas poliitika tulevik peaks olema parteidega või ilma.
Siim Kallas, Andreas Kaju ja Urmo Kübar arutlesid Arvamusfestivalil mullu augustis, kas poliitika tulevik peaks olema parteidega või ilma. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Järgmine valitsus peab vähendama elanike sissetulekute vahet naaberriikidega, olema diskussioonialtim ja võimaldama inimestel endil kohalikul tasandil elu paremaks muuta, sõnastas tulevane peaminister Siim Kallas oma teesid Kuku raadio saates «Nädala tegija».

«Kunagine kaasvõitleja Valve Kirsipuu küsis minult, et «ma näen, kuidas sa tunned Euroopa probleeme, aga mis on sul öelda Eesti inimestele?». See ongi üks kõige tõsisemaid väljakutseid. Aeg on edasi läinud ja peab suutma sõnastada need asjad, mis on Eesti jaoks olulised,» arutles Kallas enda väljakutsete üle.  

Enda sõnul on tal neli suuremat põhimõtet.

Esiteks tahab ta valitsusjuhina fokusseerida majanduspoliitika sellele, et tõuseks Eesti elanike sissetulekud ja väheneks vahe põhjanaabritega. Sealjuures kavatseb Kallas lähtuda Soome 1960ndate aastate mõtteviisist, et kedagi ühiskonnas ei jäeta maha.

Aktiivne poliitiline diskussioon on mulle väga meeltmööda. Arvamusfestivali maailm tuleb tuua poliitikasse.

Hooliva riigi häid eeskujusid võib leida Eesti lähinaabrusestki. «Häda on selles, et paljudes teistes riikides on see kaasav majanduspoliitika põhinenud laenatud rahale,» märkis Kallas. Eestis tuleb toime tulla ilma laenude ja võlgadeta. Kallase sõnul on riigi rikastamine oluline ka seetõttu, et vaeseid riike lihtsalt ei võeta välispoliitikas tõsiselt.

Teiseks tahab ta peaministrina kujundada Eesti poliitikas aktiivse poliitilise diskussiooni õhkkonna, nagu ta koges seda mullu augustis Paide Arvamusfestivalil.

«Asi, kus ma tunnen end koduselt, on Arvamufestivali maailm. Ma ise käisin seal ja ma arvan, et aktiivne poliitiline diskussioon on mulle väga meeltmööda. Olen väga valmis inimestega vaidlema. Arvamusfestivali maailm tuleb tuua poliitikasse,» leidis Kallas.

Kolmanda põhimõttena kavatseb ta seista selle eest, et Eesti julgeolekupoliitika põhijooned säiliks ja kaks protsenti riigieelarvest panustataks riigikaitsesse.

Neljandaks andis Kallas mõista, et pooldab Reformierakonna senist joont haldusreformi osas. See tähendab, et omavalitsuste sundliitmist ei tule, pigem tuleb tegeleda sellega, et kohalikul tasandil oleks piisavalt raha ise valitseda ja häid ideid ellu viia.

Senise valitsuse vigu ei kommenteeri

Kallas ei soovinud hinnata, kas praegune valitsus on tema meelest silma paistnud arrogantse käitumisega. Samuti jättis ta vastamata küsimusele, kas valitsus on oma otsuseid rahvale piisavalt põhjendanud.

«Ma ei annaks hinnanguid. Ma ütleks, et tegelikult on valitsus teinud läbi raskete aegade väga õigeid otsuseid,» ütles Kallas. «Samas on valitsusega alati nii, et ühel hetkel kõik lõpuks tüdinevad. On objektiivne aeg, kus on muutused paratamatud.»

Kellega sooviks Kallas valitsuse moodustada ja kas ministrikohtadel peaks tulema muutusi, on tema hinnangul vara öelda. «Ma tahaks teha sellise valitsuse, mis vastab tänase Eesti ühiskonna ootustele.»

Samas kinnitas ta, et tema eesmärk on juhtida Reformierakond 2015. aastal valimisvõidule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles