Itaalias võttis Matteo Renzi ametlikult vastu peaministri ametikoha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia vasaktsentristide liider Matteo Renzi võttis reede õhtul presidendipalees ametlikult vastu peaministri ametikoha.
Itaalia vasaktsentristide liider Matteo Renzi võttis reede õhtul presidendipalees ametlikult vastu peaministri ametikoha. Foto: SCANPIX

 Itaalia vasaktsentristide liider Matteo Renzi võttis reede õhtul presidendipalees ametlikult vastu peaministri ametikoha.

Renzi võttis ametiposti vastu pärast kolm tundi kestnud nõupidamist presidendi Giorgio Napolitanoga. Endisest Firenze 39-aastasest linnapeast saab Itaalia noorim peaminister.

Renzi teavitas, et loob valitsuse, mis on võimeline tooma Itaaliale lootust.

«Ma olen teadlik vastutusrikkast, haprast ja erakordsest aust sellise valitsuse moodustamisel, mis oleks võimeline tooma rahvale lootust,» ütles Renzi.

«Ma teen kõikvõimaliku, et väärida rahvaesindajate, senaatorite ja miljonite itaallaste usaldust, kes ootavad, et valitsus pakuks konkreetseid vastuseid,» lisas peaminister.

Renzi avalikustas ühtlasi 16 ministrist koosneva valitsuse koosseisu.

Uue valitsuse rahandusministriks saab Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni OECD peaökonomist Pier Carlo Padoan, kelle ülesandeks jääb Itaalia majanduslanguse tagajärgede likvideerimine. Välisministriks on määratud Euroopa-suhete asjatundjaks peetav Federica Mogherini.

Detsembris valitseva Demokraatliku Partei uueks juhiks saanud Renzi tõrjus läinud nädalal valitsusjuhi kohalt erakonnakaaslase Enrico Letta, keda ta süüdistas suutmatuses täita ambitsioonikaid reformilubadusi.

Renzi on lubanud esimeste võimukuude jooksul muuta Itaalia tööseadust, alandada makse ning reformida valimissüsteemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles